„În derivă” a îndeplinit visul lui Victor Rebengiuc de a juca împreună cu Marcel Iureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-deriva-a-indeplinit-visul-lui-victor-rebengiuc-de-a-juca-impreuna-cu-marcel-iures/

Serialul „În derivă”, al cărui al doilea sezon va avea premiera pe 5 noiembrie, i-a împlinit un vis lui Victor Rebengiuc, unul dintre protagoniştii producţiei, acela de a juca împreună cu Marcel Iureş, după cum a mărturisit actorul marţi seară, într-o conferinţa de presă de prezentare. HBO România va difuza începând cu 5 noiembrie, în […]

Un articol de |31 octombrie 2012

Serialul „În derivă”, al cărui al doilea sezon va avea premiera pe 5 noiembrie, i-a împlinit un vis lui Victor Rebengiuc, unul dintre protagoniştii producţiei, acela de a juca împreună cu Marcel Iureş, după cum a mărturisit actorul marţi seară, într-o conferinţa de presă de prezentare.

HBO România va difuza începând cu 5 noiembrie, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20.30, câte un episod din cele 35 ale sezonului al doilea din serialul „În derivă”, care are la bază formatul serialului de televiziune israelian „Be Tipul”. În contextul lansării noului sezon, o parte din actori, echipa de realizatori şi conducerea HBO România au fost prezenţi marţi seară la o conferinţă de presă, pentru prezentarea producţiei.

Pentru actorul Marcel Iureş, sezonul al doilea al serialului „În derivă” înseamnă revenirea în rolul principal, cel al psihoterapeutului Andrei Poenaru. În conferinţa de presă, Marcel Iureş a explicat că s-a pregătit pentru acest rol vorbind cu foarte mulţi terapeuţi români şi din străinătate.

„Ideea era să nu o iau prin porumb, în primul rând să păstrez nişte limite profesionale, pe care orice profesionist să le recunoască şi atunci să se simtă bine. Discuţiile nu au fost strict profesionale, au fost mai mult încercând să intru într-un tip de convenienţă şi referenţialitate, o vorbă care place multora. Pentru că se umblă cu nişte termeni, pe nişte linii de forţă. În povestea acestui serial, povestea mea şi a familiei, a relaţiei cu pacienţii sunt nişte limite deontologice, eu sunt în război cu ele, cu mine (…)

Pe scenă îţi mai dai drumul, ai posibilitatea să repeţi a doua seară o altă variantă, mai îmbogăţeşti, în film nu există posibilitatea asta (…) Sunt informaţii care, aparent, sunt mai mult de bibliografie, au valoare de citat, dar ele folosesc pentru că se aşază în tine, le simţi că se duc în oase, în poziţia în care stai”, a spus Marcel Iureş.

Şi actriţa Tamara Creţulescu a spus că a căzut „în patima studiului”, dându-şi seama că este extrem de greu să adapteze ce citea ea despre psihoterapie. „Mi-a fost foarte greu, pentru că, de fapt, lupta dintre mine şi Marcel, domnul Poenaru, e o luptă care nu mă reprezintă (…) Se ştie încă din primul sezon, el îmi reproşează mie că sunt mult prea rece, prea calculată şi că nu mă implic în viaţa pacienţilor mei, pe când el are teoria că trebuie să fii empatic, să te implici (…) Or eu, ca persoană, sunt foarte empatică (…)

Mi-a fost foarte greu să mă lupt cu Marcel. În plus, simpatia şi dragostea pe care i-o port au fost iarăşi o piedică foarte mare (…) E o mare problemă să fii lângă Marcel, nici nu te vezi sau te vezi mult mai puţin decât orgoliul tău… Oricum e o mare prăjitură să fii lângă el”, a spus Tamara Creţulescu, care în serialul „În derivă” interpretează rolul Mariei, propriul terapeut al lui Andrei Poenaru.

Pe de altă parte, Marcel Iureş a spus că a lucrat foarte bine cu Constantin Popescu, cel care semnează regia celui de-al doilea sezon al serialului „În derivă” (cu excepţia primelor episoade, realizate în colaborare cu regizorul Adrian Sitaru).

„A fost bine, foarte bine, aş mai lucra încă zece ani cu domnul Constantin Popescu. Îi place de actori, îi place textul, îi place să lucreze cu vorbele, cu înţelesurile”, a spus Iureş, precizând însă că lucrul la această producţie nu este „dans de domnişoare”. „Ne-am luptat şi cu exactităţile şi cu rigorile”, a precizat Iureş.

Pentru actorul Victor Rebengiuc, care apare în distribuţia celui de-al doilea sezon din „În derivă”, acest serial a însemnat împlinirea unui vis. „Serialul ăsta a izbutit să-mi împlinească unul din visele mele mai vechi şi anume să joc împreună cu Marcel într-un spectacol, în ceva. Şi cred că ăsta a fost primul pas. Se mai pot găsi nişte piese în care să jucăm împreună şi probabil se vor găsi până la urmă”, a spus Victor Rebengiuc, care interpretează în „În derivă” rolul lui Dinu Damian, directorul unui teatru naţional, un individ reputat şi influent, cu o viziune brutală asupra vieţii.

Rebengiuc a vorbit şi despre emoţiile pe care i le-a provocat munca la o producţie de televiziune. „Eu am fost timorat în momentul în care am intrat pe platou, pentru că era prima oară când aveam de-a face cu genul ăsta de spectacole, de filmări, un text imens, pe care trebuia să-l memorizez şi nu aveam metode pentru chestia asta. Eu învăţ textul la teatru în timpul repetiţiilor, nu stau acasă să-l tocesc (…)

Un dialog, în general, e uşor de învăţat. Când ai câte două pagini de text dintr-o dată de spus e un lucru care îţi creează un sentiment de panică şi am trăit panica asta pe platou. Dar trebuie să le mulţumesc tuturor că au fost înţelegători cu mine. Mă simţeam îngrozitor de prost că nu ştiu textul. Ei s-au făcut că nu văd chestia asta şi am trecut cu bine până la urmă. Am spus tot textul”, a spus glumind Victor Rebengiuc.

Întrebat dacă a mai şi improvizat în privinţa textului, Victor Rebengiuc a continuat în aceeaşi notă relaxată: „Nu am improvizat, l-am mai aşezat puţin în gură, atâta. Erau unele formulări nu prea… Dar nu îmi permiteam. Ce mai puteam să improvizez când eu eram speriat tot timpul de text?!”.

Totodată, Marcel Iureş consideră că această producţie „trebuie trecută la victorii”. „Dincolo de faptul că ne înţelegeam şi că ne era limpede ce aveam de zis, de făcut, aveam o relaţie de tipul ăsta cu domnul Constantin Popescu. ‘Te rog eu frumos, Marcel, bagă nuanţa asta.’ (…) Şi eu înţelegeam despre ce e vorba. Uneori caii de rasă, mă refer la domnul Rebengiuc, nu au nevoie să fie croiţi. Te uiţi la ei şi ştiu ce au de făcut”, a spus Marcel Iureş.

La rândul său, Constantin Popescu a vorbit despre experienţa de a regiza sezonul al doilea al serialului. „A fost complicat la început, până m-am dumirit puţin despre ce e vorba, până mi-a explicat şi îi mulţumesc lui Adi Sitaru pentru treaba asta. Şi el şi Adrian Silişteanu, directorul de imagine, m-au ajutat foarte mult”, a spus Constantin Popescu.

El a precizat că a ieşit cam 40% din ce a vrut să iasă, acest lucru neînsemnând totuşi că produsul finit nu este bun. „Există nişte rigori în munca în televiziune de care eu nu m-am lovit foarte tare până acum un an şi jumătate. Până am ajuns eu să le înţeleg am fost nevoiţi să adoptăm un stil strict de lucru. Nu vreau să mă plâng, uneori, însă, în privinţa unor episoade, două zile nu au fost suficiente de filmare. Se ivesc tot felul de neprevăzute (…)

Am încercat atât cât am putut, în primul rând discutând cu actorii, să aduc filmul într-o zonă în care oarecum mă reprezintă, dar există plusuri şi minusuri. Mie mi-ar fi plăcut poate ceva mai multe detalii. Dar ai nevoie de ceva mai mult timp, sunt mai migăloase”, a spus Constantin Popescu.

Totodată, Aurelian Nica, producător al serialului din partea HBO România, a spus că şi pentru acest al doilea sezon s-a plecat de la formatul israelian „Be Tipul”, însă adaptarea scenariului – de care s-au ocupat Anca Grădinariu, Augustin Cupşa şi Loredana Novak – „a fost mai accentuată”.

Pe de altă parte, Carmen Harabagiu, directorul general al HBO România, a spus că, în urma primului sezon al serialului „În derivă”, televiziunea a făcut o cercetare calitativă pentru a identifica modul în care producţia a fost primită de public.

„Este foarte greu să cuantifici în cifre (succesul primului sezon, n.r.). Noi am făcut un research calitativ, am făcut focus grupuri care au avut un rezultat foarte bun, o reacţie pozitivă a celor care au văzut serialul. Tocmai de aceea ne-am hotărât să facem şi sezonul al doilea şi am şi ţinut cont de sugestiile lor.

Adică o problematică mai aproape de sufletele românilor şi să fie cât mai uşor de înţeles pentru ei şi asta s-a văzut în personajele care (în sezonul al doilea, n.r.) sunt ancorate în realitatea românească de acum”, a spus Carmen Harabagiu. „Vrem să menţinem şi să sporim calitatea brandului (HBO, n.r.) şi mai ales să creăm ceva autentic românesc, de asta am început să facem producţie originală”, a mai spus Harabagiu.

La conferinţa de presă au mai participat actorii Crina Semciuc (Beatrice, fiica lui Dinu Damian – interpretat de Victor Rebengiuc), Liliana Tofan (interpreta rolului Ioanei Cernat), Andreea Bibiri (soţia lui Tudor şi mama lui Ştefan), producătorul Tino Furtună (Film Factor), dar şi Antony Root, Executive Vice-President Original Programming & Production HBO Europe.

Serialul „În derivă” are la bază formatul serialului de televiziune israelian „Be Tipul”, creat de Hagai Levi. Formatul a fost deja adaptat în Statele Unite ale Americii, sub titlul „In Treatment”, în România – „În derivă” – şi în Polonia şi Cehia.

În iunie 2009, HBO Europa Centrală (HBO CE) şi Dori Media Distribution GmbH au încheiat un contract pentru achiziţia de către HBO CE a drepturilor de a produce pe plan local formatul serialului de televiziune israelian „Be Tipul”. Atunci, HBO Europa Centrală a obţinut drepturile de a produce serialul pentru următoarele teritorii: Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România şi Republica Moldova.

Primul sezon al serialului „În derivă”, filmat în întregime în limba română, a avut premiera pe 6 decembrie 2010 la HBO România.

Sursa: Mediafax

09
/06
/17

De Staat este o trupă olandeză de rock alternativ, ce a debutat în 2009 cu albumul „Wait for Evolution” și, la scurt timp după aceea, a fost prezentă pe toate scenele importante din Olanda și la festivaluri precum Lowlands și Pinkpop, iar la nivel internațional, la festivalurile Sziget și Glastonbury. În 2013 au lansat albumul „I_CON”, care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

08
/06
/17

“Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski este cea de-a cincea premieră propusă de Teatrul Mic în această stagiune, după poemul teatral rock, ”Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache și pe muzica live a trupei FiRMA; ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag; “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, coproducție cu Centrul de Teatru Educațional Replika și ”Singularity”, coproducție cu Teatrul de Artă București, în regia Marianei Cămarășan.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelație a acestei stagiuni. Artiștii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din țara noastră, și o demonstrează din nou.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.