În selecţia contemporană a blogului PLUSDEOFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-selectia-contemporana-a-blogului-plusdeoff/

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

Un articol de Walter Géhin, PLUSDEOFF|21 iulie 2017

Clara trăieşte în Statele Unite, a terminat cursuri superioare şi în curând se va mărita. În mod curios, ea şi-a păstrat jucăriile. Shari vine dintr-o ţară devastată de război. Jucăria ei este o grenadă. Prezenţa lui Shari o destabilizează pe Clara care se cufundă într-un coşmar plin de amintiri refulate, ascunse în straturile cele mai adânci ale sufletului. După o serie de tablouri populate de simboluri şi o estetică trash, imaginile celor două tinere femei (interpretate cu mult angajament de Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics) devin confuz – ele se amestecă, se unesc, se despart din nou, se juxtapun… Care dintre aceste vieţi trebuia trăită mai bine?

—Walter Géhin, PLUSDEOFF

TOYS / de Saviana Stănescu /

regia Gábor Tompa /

asistent regie Krisztián Balázs /

costume Elisa Benzoni /

sunet şi lumini Gábor Tompa /

cu Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics.

Foto: Lindsey Mejia.

Festivalul Avignon off 2017 / Théâtre des Halles / sala Chapelle / ora 17.00 / 6–29 iulie, pauză în 10, 17 şi 24 iulie.

Reflexii pe marginea piesei TOYS în regia lui Gábor Tompa

articol publicat aici

Foto: Mihaela Marin

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.