Încep lucrările de restaurare la Cetatea medievală Feldioara
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-lucrarile-de-restaurare-la-cetatea-medievala-feldioara/

Lucrările de renovare a Cetăţii medievale din Feldioara care datează din secolul al XIV-lea vor începe peste o lună, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, primarul localităţii, Sorin Taus.   Contractul pentru reconstrucţia cetăţii este în valoare de 15 milioane de lei, iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de patru ani. „Câştigătorul […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Lucrările de renovare a Cetăţii medievale din Feldioara care datează din secolul al XIV-lea vor începe peste o lună, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, primarul localităţii, Sorin Taus.

 

Contractul pentru reconstrucţia cetăţii este în valoare de 15 milioane de lei, iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de patru ani.

„Câştigătorul licitaţiei este firma Euras din Satu Mare specializată în renovarea monumentelor istorice şi autorizată de Ministerul Culturii. În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor, Consiliul Judeţean acordă pentru început suma de 3,3 milioane de lei, bani proveniţi dintr-un credit bancar, iar restul va fi asigurat din fonduri ale bugetului local, de la CJ şi alte fonduri. Important că se încep lucrările pentru că dorim să includem cetatea într-un circuit turistic pentru a atrage cât mai mulţi turişti în localitatea noastră”, a precizat primarul.

Cetatea este într-o stare avansată de degradare, mai are câteva ziduri, fântâna din mijlocul cetăţii care este în prezent astupată, o bună parte din pivniţă, precum şi temelia de piatră a capelei, iar ultimele reparaţii s-au făcut în secolul al XVIII-lea, a mai spus primarul. Contractul prevede proiectarea, execuţia şi renovarea totală a obiectivului istoric.

Cetatea medievală de la Feldioara a fost cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania.

Sursa: Agerpres

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.