Începe stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-stagiunea-la-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj/

În cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia deschiderii stagiunii 2020/2021, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat premierele şi evenimentele programate pentru această perioadă, dar a subliniat că trebuie luat în calcul faptul că totul depinde de felul în care va evolua Pandemia Covid-19.

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2020

Stagiunea va începe pe16 septembrie, la ora 20.00, pe scena amplasată pe malul Someșului, cu premiera clujeană a spectacolului „Porno – Povestea soției mele” de András Visky, regia Árpád Árkosi. Spectacolul este programat și pe 17 septembrie, tot în aer liber, în 21 septembrie, la ora 20.00, cu ocazia Zilei Dramaturgiei Maghiare, urmând să fie prezentat în Sala Studio.

Tot pe malul Someșului se va juca, pe 19 și 26 septembrie, la ora 19.00, și spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale.

În stagiunea 228 vor avea loc încă trei premiere, anunță organizatorii printr-un comunicat de presă. Cu ocazia prezentării spectacolului „Romeo și Juliet”a de William Shakespeare, în regia lui Attila Vidnyánszky jr, publicul spectator va avea ocazia de a-i vedea pentru prima oară pe scena Teatrului Maghiar de Stat pe cei trei actori nou intrați în trupă. Eszter Román este distribuită în rolul Julietei, Tamás Kiss este Romeo, iar Zsolt Gedő este Benvolio.

Regizorul Botond Nagy revine la Cluj, de data aceasta cu varianta scenică a romanului „Călătorul și clar de lună” de Antal Szerb, important scriitor interbelic al literaturii maghiare.

De asemenea, la finalul stagiunii 2020/2021 Teatrul Maghiar de Stat va prezenta premiera unei inedite adaptări muzicale a romanului „Ferma animalelor” de George Orwell, regia Zoltán Puskás.

În luna octombrie spectacolul „Nora” de H. Ibsen, regizat de Botond Nagy, pleacă în turneu în Serbia, la Kraguievac și Subotica. Spectacolul a fost nominalizat la Premiul UNITER, la două categorii: Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cea mai bună scenografie (Carmencita Brojboiu și András Rancz). Începând cu această stagiune, „Nora” va putea fi văzut într-o nouă distribuție, cu Anikó Pethő și cu Balázs Bodolai în rolurile celor doi protagoniști.

Gábor Tompa, a precizat că în perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar intenționează să organizeze cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, cu tema „Orizonturi”, dar formatul festivalului este deocamdată nesigur.

Directorul teatrului a prezentat trei scenarii posibile. Prima variantă ar fi organizarea festivalului în formatul său clasic, cu trupe invitate din străinătate și spectacole dedicate temei, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care se vor schimba reglementările legate de pandemie și granițele vor fi deschise. O a doua variantă ar fi organizarea festivalului online, iar cea de-a treilea ar fi o variantă hibrid, care ar combina spectacolele live cu cele difuzate online.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.