Întâlnire cu Alexandru Solomon şi ateliere speciale, la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-cu-alexandru-solomon-si-ateliere-speciale-la-ceau-cinema/

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2017

De asemenea, spectatorii vor putea participa la o demonstraţie de imprimare de clachete 3D făcută de grupul Plan Zero şi la o discuţie despre BD cu colectivul Terapie de Basm, precum şi la o întâlnire cu juriul competiţiei.

Toate cele cinci evenimente vor avea loc la centrul cultural AMBASADA, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Invitat special la Ceau, Cinema!, Alexandru Solomon, cunoscutul regizor de documentare („Marele jaf comunist”, „Kapitalism – Rețeta noastră secretă”) și iniţiator al festivalului One World Romania, va vorbi despre procesul de lucru la cel mai nou film al său, „Ouăle lui Tarzan”, proiectat în premieră la Timișoara. O întâlnire de neratat pentru toți cei interesați de filmul documentar. Discuţia va avea loc sâmbătă, 22 iulie, de la ora 12.00.

O expoziţie cu 23 de fotografii realizate de regizorul Andrei Dăscălescu în timpul filmării documentarului „Planeta Petrila”, proiectat în deschiderea festivalului, va putea fi de asemenea văzută la Ceau, Cinema!

Terapia de Basm

„Sunt imagini surprinse între mai 2013 și ianuarie 2017, în orașul Petrila și în mina Petrila. Multe imagini din expoziție completează portretul comunității făcut în film, expoziția fiind, într-un fel, complementară documentarului”, spune Andrei Dăscălescu.

Vernisajul expoziţiei şi întâlnirea cu echipa documentarului „Planeta Petrila” – regizorul Andrei Dăscălescu, artistul Ion Barbu, minerul Cătălin Cenuşă şi producătoarea Anamaria Antoci – vor avea loc vineri, 21 iulie, de la ora 11.00.

Plan Zero este o comunitate creativă, un atelier deschis, comun și colectiv pentru fabricare, experimentare și reutilizare/repararare. La Ceau, Cinema!, vor imprima clachete colectabile, sub ochii celor interesaţi, în gloriosul 3D, fără ochelari speciali. Demonstraţia se va desfăşura vineri, 21 iulie, de la ora 19.00.

Foto mina Petrila – autor Andrei Dascalescu

Având deja numărul 7 al revistei gata de dat la tipar, colectivul Terapie de Basm va propune un update despre unde mergem cu BD-ul românesc, susținut cu pauze animate sau filmate. La întâlnirea de vineri, 21 iulie, ora 20.00, Mirel Drăgan vine alături de echipă și invitați de seamă: Adi Ionasiu, Vic Drujiniu, Dan Ianoş, Edi Man.

De asemenea, publicul va putea să cunoască mai bine juriul competiţiei Ceau, Cinema! – producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru – la o întâlnire informală, sâmbătă, 22 iulie, de la ora 11.00.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiect realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului Timişoara, Consiliului Local Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş.

Foto:  Ceau, Cinema – www.ceaucinema.ro

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.