Minulescu, Delavrancea, Vonnegut
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-minulescu-70-de-ani-de-la-disparitie-stiati-ca/

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor „Romanţe pentru mai târziu”. În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kiriţescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2017

Ion Minulescu s-a impus chiar de la debut, în 1908, imediat după apariţia primului volum de poezii – “Romanţe pentru mai târziu”. Mai întâi a fost remarcat de Caragiale: “Bravo lui! De mult nu am avut aşa impresie. Îl salut călduros şi-i mulţumesc pentru înalta plăcere ce mi-a făcut cu ciudatele-i versuri. Extraordinar!”

A fost un trubadur modern al primelor patru decenii ale veacului trecut. La “Cofetaria Capşa” în Bucureşti, Ion Minulescu era recunoscut ca unul dintre “stâlpii de bază” ai cofetăriei literare. Aici, după cum nota George Călinescu: “Minulescu se dă în spectacol cu candoare. Se spovedeşte şi se autopersiflează concomitent.”

Pe când iubeam – / C-am suferit şi eu de-această boală – / Iubeam o fată care mă-nşela / Exact ca-n poezia mea: / Romanţa celei care-nşeală,  / A cărei eroină era ea!… / Dar într-o noapte eroina mea / Mă părăsea – de daruri încarcată – / Şi, luându-şi martori stelele şi luna,  / Jura că pleacă pentru totdeauna / Şi n-are să mai vină niciodată – / Mărturisire, vai… adevărată!…

Şi iata cum iubita mea, / În noaptea când mă părăsea,  / N-avea să-mi lase la plecare / Decât un pat pe trei picioare / Iar în dulapul din sufragerie / Un sfert de cozonac cu nucă / Şi-o scobitoare-nfiptă-n el – / Simbolul sufletului ei rebel,  / Cu care dorul ei de ducă / Teatraliza eterna tragedie / A-nşelătoarelor ce mor / Neplânse de-nşelaţii lor – / Exact ca-n poezia mea / A cărei eroină era… Ea!… – Ion Minulescu – Poveste scurta

Tot într-o zi de 11 aprilie:

1680: Apare la Iași Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

1834: Se reprezintă Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, primul spectacol muzical în limba română.

1932: Este prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal.

1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București.

* * * * *

S-au născut:

1858: Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, politician român, membru al Academiei Române (d. 1918)

Cititi si: Mărturiile contemporanilor despre Barbu Ștefănescu Delavrancea

Minulescu

1880: Bernardino Molinari, dirijor italian (d. 1952)

1891: Serghei Prokofiev, compozitor și pianist rus (d. 1953)

1942: Virgil Mazilescu, poet român (d. 1984)

1944: Nicolae Maniu, pictor român, stabilit în Germania

1954: Teo Peter, basistul trupei „Compact” (d. 2004)

* * * * *

Au murit:

1944: Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg român (n. 1881)

1977: Jacques Prévert, poet francez (n. 1900)

1987: Primo Levi, autor italian de memorii, scurte povestiri, poeme și nuvele (n.1919)

2007: Kurt Vonnegut, romancier american (n. 1922)

MELODIA ZILEI – Blowing In The Wind, Bob Dylan

Într-o zi de 11 aprilie, Bob Dylan a susţinut primul său concert oficial. Se întâmpla la New York, în 1961. Dylan a interpretat atunci, în premieră, Blowing In The Wind.

“Blowin’ in the Wind” este adaptarea unui cântec al sclavilor de culoare, “No More Auction Block”. Single-ul s-a vandut in 300 000 de copii in prima saptamana. Cand lui Dylan i s-a spus ca va castiga peste 5000 $ din drepturi de autor, acesta a ramas … „cu gura cascata’. In 1975, cantecul a fost inclus in lista de poeme studiate la un liceu din Sri Lanka, inlocuind lectia despre operele lui Shakespeare. În România, piesa a fost tradusa de Adrian Păunescu şi interpretată de Florian Pittiş sub titlul “Vânare de vânt”.

Alte versiuni: The Hollies (o interpretare extraordinară!), Dolly Parton, Judy Collins, Marianne Faithfull, The Seekers, Etta James, Neil Young, The Doodletown Pipers, Marlene Dietrich, Bobby Darin, Stevie Wonder, John Fogerty, The Hooters, Joan Baez, Johnny Cash sau Katie Melua.

Foto cu Minulescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea şi Constantin Tănase – wikipedia

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.