Joc și Senzualitate, temele explorate de filmele ShortsUP, pe 20 și 21 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/joc-si-senzualitate-temele-explorate-de-filmele-shortsup-pe-20-si-21-martie/

Ediţia de primăvară ShortsUP propune două seri de scurtmetraje provocatoare despre tabuurile care definesc culturile lumii. Vineri, 20 martie şi sâmbătă, 21 martie, de la ora 22.30, publicul bucureştean va descoperi limbajul cinematografic al atracţiei la Cinema PRO.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2015

Mecanica iubirii, temeiul fascinației umane permanente, va fi explorată de filmele ShortsUP în două tematici curajoase: joc și senzualitate. Atracția magnetică desfiinţează regulile pentru a lăsa loc libertăţii totale, tărâm perfect pentru testarea limitelor. Calupul Joc va fi deschis vineri de scurtmetrajul Jocul ei (r. Armen Antranikian, SUA, 2015), thriller despre dependențe și vicii emoționale.

Aventura unui cuplu ce ocolește plictiseala prin experimente controversate devine testul suprem pentru o relație aparent solidă. În Inimă de Ciocolată (r. Harrison Atkins, SUA, 2014), descoperirea sexualităţii este subiectul unei comedii hilare, selectată la South by Southwest Film Festival şi proiectată în seară de sâmbătă.

Secțiunea dedicată Senzualității expune frumusețea corpului uman, într-o colecție de scurtmetraje atractive pentru ochi. Imaginația totală eliberează adevăratele idealuri estetice – dimineața mohorâtă a unui orășel gri devine fantezia lascivă a femeii ce transformă transportul în comun în propria-i mașinărie senzuală. Animația În tramvai (r. Michaela Pavlátová, Franța/ Republica Ceha, 2012), selectată la Oscar și premiată la Annecy International Animated Film Festival 2012, va provoca privirile cinefililor pe parcursul serii de vineri.

Tot despre senzualitate vorbește și Cremă de caramel (r. Anna Colomer, Spania, 2014), în programul de sâmbătă. Un experiment vizual care transpune un desert inocent într-un ideal hedonist. Plăcerea e combustibilul care alimentează fericirea umană, indiferent de formă, așa cum simțurile ne definesc identitatea într-o lume a emoțiilor.
Programul proiecțiilor ShortsUP va fi diferit în serile de vineri și sâmbătă, dar echilibrat sub forma ficțiunilor, animațiilor, comediilor sau documentarelor care pun la încercare ochiul și imaginația spectatorilor.

INFO

Biletele și abonamentele  ShortsUP pot fi achiziționate în avans din rețeaua Eventim (online sau în magazinele partenere) la prețul de 25 lei/ seară sau la 40 lei/abonament până vineri, 13 martie, ora 00.00.

Începând cu 14 martie, biletele vor putea fi achiziționate la prețul de 30/seară sau 50 lei/abonament. În limita locurilor disponibile, se vor putea achiziționa bilete și în serile evenimentului, la prețul de 40 lei/ seară și 60 lei/abonament.

*Ediția de primăvară ShortsUP se adresează publicului peste 18 ani. Patru ore de filme scurte premiate propun o definiție sinceră și esențială a iubirii. Următorul eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc în primul weekend al lunii iulie.

 

02
/11
/20

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.