Lari Giorgescu, în „Poezia visului“ – o seară cu nostalgie şi versuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/lari-giorgescu-in-poezia-visului-o-seara-cu-nostalgie-si-versuri/

„Poezia, când e bogată în semnificaţii şi culori autentice, dă substanţă nu numai lecturii sau recitalului. Ea poate da conţinut unui spectacol teatral cu tot ceea ce înseamnă acest gen artistic“, ne spune Miriam Răducanu, creatoarea spectacolului „Poezia visului”, cu Lari Giorgescu, de la Unteatru.

Un articol de Teodora Gheorghe|26 noiembrie 2013

„Poezia, când e bogată în semnificaţii şi culori autentice, dă substanţă nu numai lecturii sau recitalului. Ea poate da conţinut unui spectacol teatral cu tot ceea ce înseamnă acest gen artistic“, ne spune Miriam Răducanu, creatoarea spectacolului „Poezia visului”, cu Lari Giorgescu, de la Unteatru.

Celebra coregrafă a valorificat într-un mod inedit geniul lui Emil Botta, îmbinând poezia şi dansul trupului într-o boemă atmosferă de fantezie onirică.

Lari Giorgescu

Şi ce loc mai potrivit pentru găzduirea unei astfel de reverii în versuri decât Unteatru? Când intri în spaţiul său intim, ce-ţi aminteşte de un mic muzeu al suvenirurilor, timpul trece altfel.

Cărămizile care se ivesc din pereţii vechi te îndeamnă să-ţi laşi acasă bagajul obositor de gânduri mundane şi să visezi. Mai ales când ţi se pregăteşte o surpriză atât de frumoasă.

Lari Giorgescu

Lari Giorgescu devine vocea poetului, prăbuşită în cutele cearşafului, revărsată în realitate printr-o spărtură a visului. Pe măsură ce frământările prind glas, viaţa însăşi se transformă într-un coşmar.

Graţie scenografiei semnate de Vladimir Turturică (foto jos, alături de Miriam Răducanu), senzaţia irealului se desprinde suav din jocul de lumini şi umbre.

Miriam Raducanu si Vladimir Turturica

Din când în când, reflectoarele conturează chipul unui tânăr Emil Botta chinuit de fantasme, dar ademenit de aroma lor. Neaşteptat, Lari Giorgescu scoate din pântecul cearşafurilor haine cu care să-şi îmbrace nebunia.

E transpus, e dincolo de zidurile umanităţii. Nu vede niciodată lumina pentru că nu trăieşte decât în întuneric.

Lari Giorgescu

Monologul sihastrului spânzurat de singurătate este redat în cele mai diverse nuanţe, de la speranţă maladivă la angoasă existenţială. Cuvintele rostite poartă amprenta deznădejdii şi a morţii. Lumea nu-i mai aparţine, totul este o rugă zadarnică:

Oameni, rugile voastre au muiat fierul şi piatra,
lemnele varsă lacrimi pentru voi,
greierul a uitat să cânte, paserile refuză să zboare
şi în crâng s-a sinucis un piţigoi. (Mila pământului).

Lari Giorgescu

Somnul nu e decât o nălucă ce bântuie un spaţiu claustrant – un soi de „patul lui Procust“ în care nu e de ajuns să-ţi mutilezi trupul ca să încapi; trebuie să-ţi decupezi chiar sufletul.

Strigătul cuiva răsună asemenea unui leitmotiv: „trezeşte-te, cenuşă!” E o „voce de puşlama”, un ecou sarcastic al dorinţei de revenire la viaţă. Nopţile albe sunt vegheate nu de o bufniţă, ci de un cuc greu de impresionat:

Am înlemnit
la vederea cucului/ (…)
eu cu clovnerii/
eu cu jonglerii
încerc să-l încânt. (Fachir)

Nu e uşor să-l înţelegi pe Emil Botta. Cu toate astea, Lari Giorgescu reuşeşte să străpungă cele mai înnegurate cotloane ale personalităţii marelui poet. „Alegorie“, „Spiriduşul somnului“, „Elegie“, „Oglinzile“, „Un vis“ sunt doar câteva poezii îmbinate de actor în acest spectacol.

Alături de Miriam Răducanu, actorul vă invită să urmăriţi un experiment artistic care se va remarca fără îndoială în decorul teatrului independent.

Lari Giorgescu

INFO

Unteatru (Str. Ilfov nr. 1, Sector 5, Bucureşti)

Poezia Visului

Un spectacol de Miriam Răducanu

Poezii de Emil Botta

Cu: Lari Giorgescu

Scenografia:Vladimir Turturică

Asistenţa tehnică: Cristian Nanculescu

Muzica: Franz Schubert

Următoarele  reprezentaţii vor fi pe 7 decembrie, de la ora 18.00 şi de la ora 20.00. Capacitatea sălii este de 25 de persoane.

Foto cu Lari Giorgescu – Ionuţ Staicu

20
/07
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI  Denisa Nicolae, actriţă. 29 de ani. Parteneră în teatru, dar şi pe scena vieţii, cum frumos spune şi clişeul, a actorului Liviu Romanescu. Activează împreună în Vanner Collective, o întreprindere teatrală co-întemeiată de Liviu. Aşa a învăţat el în Anglia, unde a făcut carte (teatru!) pe la Oxford, că e bine.

05
/07
/16

NOUA GENERAȚIE DE ACTORI. Liviu Romanescu, tânăr actor român. Până-n 30. Cunoscut pentru rolurile din “Emancipare” (Teatrul de Comedie) sau “Lungs” (Green Hours) sau „Paganini” (Metropolis). A studiat la UNATC, dar și la Oxford. Este co-fondator al unei companii de teatru româno-britanice, aflată la început de drum. Liviu Romanescu, moldovean la bază. De la Iași. Noua generație.

06
/04
/16

Continuăm campania „100 de tineri artişti pentru 100 de ani de România“ cu un nou interviu-portret. Ilona Brezoianu, douăzeci şi şase de ani. Actriţă în mare vogă la Bucureşti. Face furori, la Godot, cu spectacolul “Fata din Curcubeu”, de Lia Bugnar. În curând, o veţi vedea şi pe marile ecrane, în noul lungmetraj al lui Cristi Puiu. Ilona, aşadar.

06
/09
/15

Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort. Site-ul Uniunii Teatrale din România, www.uniter.ro, i-a prezentat în ultima lună pe tinerii calificați în marea finală, printr-o serie de interviuri. Ziarul Metropolis vă arată ce au răspuns zece dintre ei, la întrebarea: „de ce te-ai făcut actor/actriță?“

31
/08
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Lia Sinchevici (25 spre 26 de ani). Actriţă. Basarabeancă. Finalistă în acest an la Gala  HOP, care urmează să aibă loc la Costineşti. A jucat deja în filme de serie B. A jucat şi cu Jean-Claude Van Damme, şi cu Shia LaBeouf. Acum îşi construieşte un nume în teatrul românesc. Cum? Lia Sinchevici e – toată – o poveste.

30
/08
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Huțuleac (douăzeci și patru de ani), actor, pe la Metropolis, pe la Godot, pe la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Un actor, dar și un personaj, căci Huțuleac este, dacă nu știați, și puțin cam poet.

02
/08
/15

Mădălina Craiu (douăzeci și patru de ani), actriță. Joacă în “Paravan. Două telefoane”, la Godot, și în “Steaua fără nume”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”. Și în filme. Am prins-o, greu, între filmări la două scurt-metraje. A fost, anul trecut, una dintre vedetele serialului de televiziune “Umbre” (produs și difuzat de HBO).

07
/06
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Letiția Vlădescu (27 de ani). O știți din “Peretele”, musicalul de la Teatrul Metropolis. Letiția provine dintr-o familie de muzicieni și până să dea la Teatru a studiat vioara. Sora ei este pianista Cezara-Lucia Vlădescu. În prezent, pe Letiția o mai puteți vedea și la Teatrul Mignon, dar și la Operetă.

27
/05
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Alexandru Unguru a fost cercetător universitar, are un doctorat în arta actorului și joacă la Teatrul Odeon din Bucureşti.  În ultimul an, a scris nouă piese pe care le-a montat în teatrul independent. “De veghe în lanul de ocară”,  „Akasă”, “Declick”,  „Köln”, „Ka-chiiing!”, “Doi și un Tulnik” sunt câteva dintre ele.