Literatură din 14 ţări la „Noaptea Literaturii Europene la București”
https://www.ziarulmetropolis.ro/literatura-din-14-tari-la-noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti/

Reţeaua institutelor culturale EUNIC din Bucureşti pregăteşte pentru 9 octombrie (între orele 19,00 şi 24,00) cea de-a patra ediţie a Nopţii Literaturii Europene în două spaţii spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române şi Muzeul Naţional Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida”.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2015

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), fragmente de literatură contemporană de ficţiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor şi jurnaliştilor invitaţi.

Un adevărat Ceremonial nocturn, după cum este şi titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din Bucureşti sub ‘Clar de stele german’, auzind de la Florin Busuioc şi despre ce e ‘În capul italienilor’, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută ‘Casă de zi, casă de noapte poloneză’ – Voicu (l) Rădescu trebuie să ştie, numărând ‘Cele şapte biserici din Cehia’ pe ritmul duo-ului experimental ORTOLAN şi auzind un concis ‘Da’ grecesc de la Cerasela Iosifescu –   ICR.

Totodată  „dinspre Muzeul Naţional Tehnic ‘Prof.Ing. Dimitrie Leonida’ se aude ‘O îndepărtată alarmă aeriană’ maghiară, ne spune A.G. Weinberger şi un întreg grup de actori intrigaţi de ‘Băiatul care a furat calul lui Attila’ din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care ştie tot felul de picanterii despre ‘Amantele’ din Austria, astfel sigur vom ajunge la ‘Povestiri cu final schimbat’ şi româneşti, ne asigură Andreea Vasile şi Emilian Oprea şi tot la Muzeu se discută englezeşte şi despre ‘Teoria universală – originea şi soarta universului’ cu Alexandru Mironov şi Cristian Român aproape de ‘Casa tăcerii’ din Turcia, de unde se aude totuşi Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru ‘Cinci plimbări prin cartier’ portugheze”, mai precizează despre eveniment, organizatorii „Noapţii Literaturii Europene la București”.

Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic şi Muzeul Naţional Tehnic „prof.ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveştile, cititorii şi două locuri pline de personalitate.

 

Foto: Noaptea Literaturii Europene la București – facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).