Mario Vargas Llosa debutează ca actor la 78 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-debuteaza-ca-actor-la-78-de-ani/

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2015

Renumitul scriitor sud-american Mario Vargas Llosa îşi va arăta talentul de actor în spectacolul „Los cuentos de la peste”, regizat de el însuşi, inspirat din „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

În spectacolul „Los cuentos de la peste”, inspirată din cele 100 de nuvele incluse în „Decameronul” lui Boccaccio, Mario Vargas Llosa interpretează rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Scriitorul consideră că această experienţă artistică este una „terifiantă”.

Sunt emoţionat, foarte emoţionat, terorizat, speriat, panicat, mă întreb în fiecare zi dacă nu cumva ideea de a mă lansa în acest proiect reprezintă o adevărată nebunie, dar, în acelaşi timp, este atât de stimulant, interesant, este o experienţă atât de nouă şi care mă întinereşte – Mario Vargas LlosaMario Vargas Llosa

Scena de la Teatro Real din Madrid a fost amenajată pentru a reprezenta Villa Palmieri şi grădina ei, în care ducele Ugolin şi patru alte personaje se izolează, încercând să scape de epidemia de ciumă neagră care a cuprins Florenţa în 1348.

Scriitorul sud-american interpretează rolul ducelui Ugolin, care va încerca să scape de această catastrofă, cel puţin pe plan spiritual, spunând poveşti. Acest fapt nu va împiedica însă ciuma să cuprindă întreaga Europă.

Deşi povestea originală a acelei nuvele din „Decameron” este veche de mai multe sute de ani, Mario Vargas Llosa a ţinut să sublinieze rezonanţa ei contemporană. „Terorismul este un flagel al timpurilor noastre”, a spus scriitorul, potrivit căruia cultura „este o armă extraordinară pe care o avem pentru a ne apăra în faţa adversităţii”.

„Lumea continuă să cunoască ciume” şi „terorismul, de exemplu, este o ciumă a epocii noastre (care) ia mai multe forme, religioase şi politice”, a adăugat el. „Teroristul, într-o anumită manieră, este marele protagonist al secolului al XXI-lea prin prisma atenţiei pe care o generează”, a completat Mario Vargas Llosa.Mario Vargas Llosa

Scena treatrului madrilen care găzduieşte acest spectacol de teatru a fost complet transformată cu această ocazie, pentru a ocupa locul central în sală, în mijlocul publicului. Spectacolul „Los cuentos de la peste” va avea loc între 28 ianuarie şi 1 martie, la Teatro Real din Madrid.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou.

În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţa descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii” (1963).

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său”.

Foto: Mario Vargas Llosa – wikipedia

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.

11
/01
/21

Pentru 2021, Editura Nemira pregătește noutăți editoriale și surprize de neratat – romane premiate, colecții noi, continuări de serii de autor, cât și reeditări mult așteptate.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

30
/12
/20

2020 a fost un altfel de an, cu provocări complet diferite, dar ne bucurăm că, deși a fost greu pentru toată lumea, iubitorii de lectură, mari și mici, au ales să călătorească în cărți și s-au putut delecta cu aventuri magice. Pentru ei, Grupul Editorial Corint are în pregătire pentru anul viitor o listă bogată de cărți de ficţiune şi non-ficţiune pentru toate vârstele și toate gusturile. Dintre acestea, vă prezentăm cele mai așteptate 21 de titluri care cu siguranță vor influenţa modul de gândire în 2021.

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.