Martin Scorsese 75!
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-75/

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” – Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generaţiei de regizori americani lansaţi la începutul anilor ’70, Martin Scorsese împlineşte, astăzi, 75 de ani!

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Martin Scorsese s-a născut la 17 noiembrie 1942, la Flushing (Long Island, statul New York, SUA), într-o familie de origine siciliană. Petrece copilăria în cartierul cunoscut ca Mica Italie („Little Italy”) din New York, ceea ce îl va inspira foarte mult în carieră

Fiind un copil sensibil, micul Martin nu poate practica sporturi, dar este trimis de către părinți la cinema. Urmează apoi o viață religioasă, intrând la Seminar în 1956. Își termină studiile la Cardinal Hays School, apoi urmează studii superioare la Universitatea din New York, începând cu anul 1960. Se specializează în cinematografie în 1966. A fost profesor la această universitate între 1968 și 1970.

În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje, recompensate cu numeroase premii.

Încurajat de realizatorul John Cassavetes să urmeze un stil mai personal, Scorsese începe să lucreze la filmul ”Mean Streets”, primul film al său aclamat de critică. Totodată, realizarea acestui film prilejuiește întâlnirea regizorului cu actorul Robert De Niro, care devine, din acest moment, un alter ego al cineastului.

Francis Ford Coppola îi deschide porțile studiourilor Warner Bros. Pictures. Cunoaște succesul în fața publicului cu filmul ”Alice Doesn’t Live Here Anymore”, film cu care Ellen Burstyn obține Oscar-ul pentru cea mai bună actriță în 1974.

Scorsese obține premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1976, cu filmul ”Taxi Driver”. Acest film este nominalizat de patru ori la Oscar.

Anul următor, Scorsese și De Niro se regăsesc pentru realizarea filmului ”New York, New York”, cu Liza Minelli. Din nefericire, filmul este un eșec comercial.

Deși se află într-o stare de epuizare fizică, dar și psihică, Scorsese începe să lucreze la una dintre capodoperele sale, ”Raging Bull” (1980), care-i aduce prima nominalizare la Oscar, în 1981. Pentru interpretarea formidabilă în rolul boxerului Jake La Motta, Robert De Niro primește premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Considerat deja cel mai mare cineast al generației sale, Scorsese continuă cu filmele ”The King of Comedy” (1983), ”After Hours” (1985), ”The Color of Money” (1986), film care-i aduce lui Paul Newman Oscarul pentru cel mai bun actor.

În 1988, Martin Scorsese își vede împlinit unul din visele sale din copilărie: realizarea unui film despre Iisus, ”The Last Temptation of Christ”, adaptat după romanul scriitorului grec Níkos Kazantzákis. Deși este destul de controversat, filmul îi aduce lui Scorsese cea de-a doua nominalizare la Oscar.

Urmează filmele ”Goodfellas” (1990), cu o nouă nominalizare la Oscar pentru Scorsese, și ”Cape Fear” (1991). În 1992, înființează fundația ”Martin Scorsese Presents”, apoi realizează filmele ”The Age of Innocence” (1993), pentru care este, din nou, nominalizat la Oscar, ”Casino” (1995).

Martin Scorsese este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Institutul American de Film, în 1997.

Anul 2002 marchează o nouă etapă importantă din cariera regizorului, pentru că atunci l-a cunoscut pe actorul Leonardo DiCaprio, cu ocazia realizării filmului ”Gangs of New York”, care i-a adus cea de-a cincea nominalizare la Oscar și premiul Globul de Aur pentru regie.

Regizorul realizează alte două filme cu DiCaprio, ”The Aviator” (2005) și ”The Departed” (”Cârtița”, 2006). Acesta din urmă îi aduce premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și, totodată, primul Oscar din carieră, după alte cinci nominalizări. ”Cârtița” a fost distins, în total, cu patru premii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun montaj.

Urmeaza thriller-ul de succes ”Shutter Island” (2010), în care colaborează din nou cu DiCaprio. Scorsese a primit cea de-a șaptea nominalizate la categoria cel mai bun regizor a premiilor Oscar, dar și premiul Globul de Aur pentru regia filmului ”Hugo” (2011), care a obținut cinci premii ale Academiei Americane de Film.

Printre alte proiecte ale regizorului se numără și filmele ”Lymelife” (2008), ”The Young Victoria” (2009), serialul HBO ”Boardwalk Empire” (2010-2012), pentru care a regizat episodul pilot. În 2013, Scorsese lucrează din nou alături de DiCaprio în ”The Wolf of Wall Street” (2013), care îi aduce regizorului cea de-a opta nominalizare la Oscar.

Ultimul proiect regizoral al lui Martin Scorsese, din 2016, a fost filmul ”Silence”, care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez ”Shusaku Endo”.

(sursa: Agerpres)

Foto: Martin Scorsese – facebook

16
/11
/20

Turismul montan din România pe cât este de frumos și apreciat, pe atât este de periculos pentru cei care se încumetă să-l cunoască din inconștiență sau pentru a-și testa limitele. Dragostea de munte face din ei victime inclusiv astăzi când salvamontiști extrem de bine pregățiți și echipați își pun în pericol propria viața pentru a o salva pe a lor.

13
/11
/20

Abordări artistice neconvenționale, care deschid noi și surprinzătoare perspective asupra condiţiei umane, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională a BIEFF propun noi maniere de raportare asupra feminității și a corporalității, invitând totodată spectatorii să privească dincolo de aparențe, la limita dintre real și ireal.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

12
/11
/20

Programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

05
/11
/20

Cea de-a 7-a ediție a festivalului online de film documentar luna.doc se prelungește până pe 15 noiembrie pentru a da cât mai multor liceeni și profesori interesați șansa de a participa la proiecții de film și discuții pe marginea fenomenului știrilor false.

04
/11
/20

UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi și propune cinci zile de filme documentare, discuții și dezbateri despre orașe, comunități și locuitorii acestora.

04
/11
/20

Avea aproape 5 ani, iar Aurel Vlaicu a luat-o să o „daine” cu planorul construit în şura casei părinteşti. În cea de-a opta ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, difuzată de TVR 1 miercuri, 4 noiembrie, ora 22.00, are în centrul său Aviaţia Militară Română.

02
/11
/20

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei.