Mein Kampf, retipărit pentru prima dată de la moartea lui Hitler
https://www.ziarulmetropolis.ro/mein-kampf-retiparit-pentru-prima-data-de-la-moartea-lui-hitler/

Germania urmează să republice manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler – Mein Kampf – pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, prezentând noua ediţie drept un document istoric, puternic adnotat şi însoţit de analize şi note critice.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Mein Kampf urmează să fie pusă în vânzare în librăriile din întreaga Germanie pentru prima dată de la moartea liderului nazist.

O interdicţie a republicării manifestului nazist se află în vigoare în ţară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Copyrightul este deţinut de către landul Bavaria, dar urmează să expire în decembrie, potrivit Washington Post.

Noua ediţie, care este produsă şi publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană – finanţat cu fonduri publice – va fi un volum puternic adnotat, de 2.000 de pagini, în principal note critice şi analize.

Institutul subliniază că Mein Kampf (Lupta mea) este un „important instrument istoric şi educaţional”. Însă oponenţi, inclusiv numeroşi supravieţuitori ai Holocaustului, sunt scandalizaţi de republicare, denunţând-o drept o împrospătare a mesajului unui dictator nemilos şi alienat mintal, responsabi de masacrarea a peste 11 milioane de oameni.

Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic şi un ghid pentru Holocaust – Charlotte Knobloch, conducătoarea comunităţii evreieşti din Munchen.

În pofida faptului că republicarea Mein Kampf a fost interzisă în Germania, cartea este disponibilă online, inclusiv în multe alte ţări, printre care Statele Unite şi Canada.

Primul tiraj urmează să fie scos anul viitor.

Foto: Mein Kampf, Hitler – facebook

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.