„Metamorfozele lui Julian. O retrospectivă Iulian Mereuță”, la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/metamorfozele-lui-julian-o-retrospectiva-iulian-mereuta-la-mnac/

Până pe 29 martie 2020, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4) prezintă expoziţia „Metamorfozele lui Julian. O retrospectivă Iulian Mereuţă”.

Un articol de Liliana Matei|19 ianuarie 2020

Istoric și critic de artă, creator al unul univers vizual polimorf, Iulian (Julian) Mereuță (1943 – 2015) s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta și exponent al mișcării artei conceptuale de la finalul anilor ‘60, înainte de emigrarea în Franța, în 1978. MNAC prezintă prima retrospectivă a unui artist dispărut înainte de a primi recunoașterea binemeritată, recuperându-l pentru canonul modernității târzii din România.

În cadrul expoziției vor fi organizate o serie de instalații succesive, menite să descrie complexitatea universului și practicii artistului, definind în același timp locul unic pe care l-a ocupat Iulian Mereuță în cele două culturi cărora le-a aparținut.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 3 al muzeului.
Artist: Iulian Mereuță

Curator: Călin Dan

Asistent curator: Sandra Demetrescu
Cercetare: Patricia Bădulescu, Simona Vilău
Mulțumiri speciale: familia Mereuță, Decebal Scriba, Mugur Nazarie
Credit imagine: Julian Mereuță, Tools [16], fotografie color, 2004 (© arhiva Julian Mereuță)
17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.