Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar despre rolul artistului în societatea contemporană
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-in-dialog-cu-drago-jancar-despre-rolul-artistului-in-societatea-contemporana/

Scriitorul român Mircea Cărtărescu şi slovenul Drago Jančar vor purta „un dialog literar”, despre „impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană”, pe 26 martie, de la ora 18.30, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Mircea Cărtărescu în dialog cu Drago Jančar / Dezbaterea intitulată „Impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană” va fi moderată de scriitorul Marius Chivu.

Dialog intercultural dintre cei doi scriitori – printre cei mai apreciaţi şi mai traduşi autori contemporani din România, respectiv Slovenia –  este prilejuită de apariţia primei traduceri în limba română a romanului semnat de Drago Jančar, „Azi-noapte am văzut-o” (2014, editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj-Napoca).

Cartea s-a bucurat de un mare succes atât în Slovenia, unde a câştigat premiul Kresnik pentru cel mai bun roman (2011), cât şi în străinătate, versiunea în limba franceză a romanului fiind distinsă, în 2014, cu Prix du meilleur livre étranger (premiul pentru cea mai bună carte străină din Franţa).

Interlocutorul lui Jančar, Mircea Cărtărescu, este un nume deja familiar publicului cititor din Slovenia, unde au fost publicate traduceri ale trei dintre scrierile sale: „Nostalgia” (2005), „De ce iubim femeile” (2012) şi antologia de poezie intitulată „O motocicletă parcată sub stele”. În 2011, i-a fost decernat Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica.

Foto: Mircea Cărtărescu şi Drago Jančar – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.