Mircea Cărtărescu, nominalizat la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-nominalizat-la-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani. Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani.

Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul de poezii ‘Faruri, vitrine, fotografii…’, care a obţinut, în acelaşi an, Premiul Uniunii Scriitorilor. A mai scris ‘Poeme de amor’- 1983, ‘Totul’- 1985, ‘Levantul’- 1990 (Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990), ‘Dragostea. Poeme (1984-1987)’- 1994, ’50 de sonete de Mircea Cărtărescu cu cincizeci de desene de Tudor Jebeleanu’- 2003, dar şi ‘Nimic. Poeme (1988-1992)’- 2010.

Alături de Cărtărescu, au fost nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie pentru Opera Omnia scriitorii Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Genaru, Ion Mureşan, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu. 


Premiul se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani. Laureatul, care este ales de către un juriu condus de Nicolae Manolescu, este desemnat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Sursa: Agerpres

19
/09
/23

Premiera de gală a filmului documentar Playback va avea loc pe 19 octombrie la Cinemateca Eforie din București. Înainte de această dată filmul va putea fi vizionat pe marele ecran în cadrul unor avanpremiere și evenimente speciale organizate la București, Oradea, Timișoara, Sibiu și Cluj-Napoca.

18
/09
/23

O vorbă veche spune "Codru-i frate cu românul". Dacă vorba asta s-ar adapta pentru zona de turism estival, ar suna așa: "Turcu-i frate cu românul". Potrivit statisticilor, de ani buni, vecinii de la Marea Neagră se mențin în topul destinațiilor favorite de vacanță: vară după vară, ai noștri se pornesc către litoralul turcesc.

18
/09
/23

Turneul de concerte silențioase, ascultate în căști, al trupei de rock alternativ EYEDROPS va ajunge la ultima prestație din acest an, pe 20 septembrie, la Kraft Market, București.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

16
/09
/23

August Film, noua casă de distribuție românească, fondată de Matei Truța și Andrei Agudaru, anunță lansarea în această toamnă a 3 titluri noi - TOTEM (r. Lila Avilés, 13 octombrie), Între revoluții (r. Vlad Petri, 3 noiembrie) și Castelul Crăiței (r. Liviu Marghidan, 24 noiembrie).