Mircea Cărtărescu: “Sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sincer-mi-e-tare-rusine-ca-traiesc-intr-o-lume-ca-a-noastra/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seara, Premiul Thomas Mann 2018, unul dintre cele mai mari premii ale literaturii germane. Mediatizarea aproape inexistentă a evenimentului în presa autohtonă l-a dezamăgit pe scriitorul român, care şi-a exprimat mâhnirea pe pagina personală de facebook

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

“Inutil să spun că n-a fost niciun jurnalist român la ceremonia de la Lubeck (sau de la Cap de Formentor) și că nu mi s-a solicitat niciun interviu în mediile românești despre cele două premii internaționale primite anul acesta.

Mircea Cărtărescu: „Zgribulit in fata casei Buddenbrook, la Lubeck, apoi lângă biroul lui Thomas Mann”

Nicio instituție politică, culturală, literară etc. n-a găsit cu cale să spună ceva despre mica mea realizare din, nu-i așa, anul centenarului.

Nu am eu nevoie de toate astea, dar așa ar fi normal într-o lume civilizată. E motivul pentru care trebuie să consemnez eu însumi, aici, pe Facebook, aceste biete întâmplări. Dacă nu scriu eu, nu scrie nimeni.

Vă spun sincer, mi-e tare rușine că trăiesc într-o lume ca a noastră. Și aici nu mai e vina lui Dragnea&Co.”, a scris Mircea Cărtărescu, astăzi, pe pagina sa de facebook, după onoranta distincție obținută la sfârșitul săptămânii trecute

În aceast[ primăvară, Cărtărescu a fost recompensat cu apreciatul Premio Formentor de las Letras 2018, în valoare de 50.000 de euro.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).