Mircea Cărtărescu va inaugura Târgul de Carte din Göteborg
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-va-inaugura-targul-de-carte-din-goteborg/

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Astfel, la ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, alături de Mircea Cărtărescu vor mai participa directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Alături de reprezentanţii târgului și Mircea Cărtărescu, la ceremonia de deschidere a standului României vor mai lua cuvântul preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm și Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameșteanu, la târg

La târgul de carte, pe lângă Mircea Cărtărescu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege ale sale din Portugalia şi Austria Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său „Iacob se hotărăşte să iubească”, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi.

În cadrul programului „Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlneşte cu traducătorul suedez Ove Berglund.

Ana Blandiana, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu şi Varujan Vosganian se numără printre scriitorii români invitaţi să participe la Târgul de Carte de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 – 29 septembrie şi unde România este invitată de onoare.

Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu, în cadrul lansării platformei educaționale „Copiii fără etichete”

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de metri pătraţi, 16 seminarii, un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care una a Memorialului de la Sighet.

100.000 de vizitatori

Lista scriitorilor români invitaţi alături de Mircea Cărtărescu îi mai cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Iliş, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop.

Citiţi şi: Autorii răspund: se trăieşte sau nu din scris?

Programul este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Asociaţia de Studii din Quebéc). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia, notează Mediafax.

Manifestarea de Carte de la Göteborg este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100.000 de vizitatori şi 1.500 de jurnalişti acreditaţi. Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Foto credit: Mircea Cartarescu

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.