Neagu Djuvara, 100!
https://www.ziarulmetropolis.ro/neagu-djuvara-100/

“Anii de comunism au creat acest fenomen: să ajungi să îţi fie scârbă de ţara ta.” – Neagu Djuvara. Istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara împlineşte, astăzi, 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2016

Deşi în certificatul său de naştere scrie 18 august, această data este pe rit vechi, aşa încât istoricul îşi serbează aniversarea pe 31 august. Noi însă îi vom spune „La Mulţi Ani!” lui Neagu Djuvara şi acum şi peste două săptămâni…

Lucrul care place la mine e că nu vorbesc o limbă savantă. Transpun istoria pe înţelesul omului elementar. Neagu Djuvara

Neagu Djuvara  s-a nascut in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari.

Cuvântul „cultură” aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea. Neagu Djuvara

In 1937, devine licentiat la Sorbona (istorie), iar in 1940 isi ia doctoratul in drept la Paris. Avea sa reia mai tarziu studiile de filozofie la Sorbona, unde obtine in 1972 doctoratul de stat.

Cioran chiar era convins că societatea noastră se duce la pieire. Pesimismul lui e trăit.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a participat la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie-noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odessa.

Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru! Neagu Djuvara

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm la 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, dupa care alege calea exilului in Franta si militeaza in diverse organizatii din diaspora.

Dar ce mă îngrijorează pe mine este că am intrat deja într-un nou Ev Mediu. Adică moare definitiv civilizaţia occidentală. Încet, dar sigur. Neagu Djuvara

A fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani de la Paris, si a activat la Radio Europa Libera, Fundatia Universitara Carol I, Casa Romaneasca etc.

Neagu Djuvara cu soţia, la sfârşitul anilor ’40

Neagu Djuvara cu soţia, la sfârşitul anilor ’40

Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă. Neagu Djuvara

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine (1961-1984), calatorind deseori in Africa, Europa si America.

Uitându-mă în istorie, descopăr că, pe măsură ce eşti mai lăudat când trăieşti, cu atât eşti mai uitat după moarte. Neagu Djuvara

Din 1984 este  fost secretar general al Casei Romanesti de la Paris, iar dupa Revolutia din decembrie 1989  revine in Romania, unde, intre 1991 si 1998, va fi profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti

Nu vreau să spun „După mine, potopul!”, chiar dacă îl prevăd. Neagu Djuvara

In 2006, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National „Servicul Credincios” in grad de Mare Cruce. In 2010, a fost decorat de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter.

Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri. Neagu Djuvara

La 9 august 2016, istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

Foto: Neagu Djuvara – facebook, wikipedia

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?