NexT 2014 – 14 scurtmetraje românești în competiție
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-14-scurtmetraje-romanesti-in-competitie/

Tinerii cineaşti români vor avea, pentru prima dată, o competiţie dedicată lor, la Festivalul Internaţional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediţie a Competiţiei naţionale, 14 scurtmetraje româneşti dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecţionate de criticii Irina Trocan şi Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc şi Premiul Publicului pentru film românesc. Secţiunea este prezentată de HBO România.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2014

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

„Una dintre cele mai importante dorințe ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cât mai mult talentele tinere din România. De aceea, sper că prezența acestor 14 filme în festival va atrage atenția asupra realizatorilor și îi va încuraja și ajuta să continue.

Ca selecție, ne-am dorit să prezentăm diversitatea formelor și formulelor pe care tinerii cineaști din România le preferă, așa că ne-a interesat să alegem filme cât mai variate, din toate punctele de vedere”, declară co-selecționerul Andrei Rus.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparțin unor regizori cunoscuți, cu lungmetraje în portofoliu:

Colecția de arome, de Igor Cobileanski, drama unui tată și a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă,

Excursie, povestea lui Adrian Sitaru despre un băiețel care dispare brusc după câteva zile în care își filmează viața, atunci când află că extratereștrii au aterizat în România.

NexT

Excursie, de Adrian Sitaru

Jurnal #2, un film experimental de Adina Pintilie despre interacțiunea subtilă dintre o actriță și un regizor.

Doi dintre concurenți se regăsesc și în Competiția internațională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din Idle, și Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului Mâine, Bach…, în care un băiețel afectat de divorțul părinților săi se refugiază în muzică.

În competiție intră și Sânziana Nicola (Duminică), Nicolae Constantin Tănase (12 minute), Mihai Sofronea (Copacul), Alexandru Ispas (1969), Bogdan Drumea (Bruiaj), Matei Lucaci-Grunberg (Și băieții câteodată), Radu Constantin Vasile (Catafalce), Sergiu Lupșe (Tatăl nostru) și Alexandru Petru Bădeliță (Autism).

Foto cu NexT și Excursie – Cinemagia

 

 

 

31
/03
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Alte 3 titluri, care aduc în discuție probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franța, până la urmările Războiului Iugoslav și ale asasinării lui Yitzhak Rabin - unul dintre cei mai importanți susținători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiția Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București).

29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

29
/03
/16

Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) găzduiește pentru cel de-al 7-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 9 aprilie 2016, la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la orele 10.30 şi 11.30. Prețul unui bilet este de 5 lei.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

În ultimul an din ce în ce mai multe instituții culturale și-au pierdut spațiile, cinematografe și teatre au fost închise în toată țara în urma legii nr. 282/2015. Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania s-a confruntat cu această problemă în pregătirea celei de-a noua ediții, ce se desfășoară săptămâna aceasta în București și am fost nevoiți să găsim soluții și spații alternative pentru organizarea proiecțiilor și evenimentelor din cadrul festivalului.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

Andrei Sopon este un talentat realizator român de animaţii de scurtmetraj, stabilit la Londra. Trei dintre spectaculoasele sale filme sunt în prezent lansate pe platforma gratuită Cinepub - „Singularity”, „Chi-Ken” şi „Spin”- , alături de o animaţie pentru copii, „Cântecul inocenţei”, de Ion Octavian Frecea.

24
/03
/16

După premiera mondială, care a avut loc luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Berlinale Forum, pelicula “Ilegitim”, regizată de Adrian Sitaru, își continuă traseul festivalier. Luna viitoare filmul va fi proiectat în cadrul a trei mari festivaluri europene din Portugalia, Turcia și Lituania.