Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – ediţie aniversară
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti-editie-aniversara/

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2016

Evenimentul cuprinde lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii, în zona centrală a capitalei, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi strada Vasile Lascăr.

În centrul acestei nopţi, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria şi România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureştean în forme diverse, precum: lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii sau proiecţii.

Şi, pentru că în 2016 este o ediţie aniversară, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti se va încheia cu un after-party la Piua Book Bar.

„Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii” este una din noutăţile ediţiei 2016, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori, moderată de Simona Sora.

Participă: Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu.

La această ediţie, organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi. I

lustratia afişului din acest an este semnata de João Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

Din 2012, în fiecare an, locuitorii capitalei au putut participa la evenimente dedicate literaturii europene, organizate de clusterul EUNIC, cu sprijinul a numeroase personalităţi din lumea artistică – cu precădere actori, muzicieni, critici şi jurnalişti.noaptea

De fiecare dată, organizatorii au urmărit promovarea celor mai recente traduceri în limba română a scriitorilor de ultimă oră din ţările pe care aceştia le reprezintă în România. Nu în ultimul rând, cunoaşterea unor locuri speciale din Bucureşti a fost o condiţie de bază a acestui proiect.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

* * *

Una dintre noutăţile ediţiei 2016: „Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii”, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori.

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” strâng cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Asadar, pe 9 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din Bucureşti sunt invitaţi să pornească în căutarea poveştilor, în zona centrală a capitalei.

Foto: Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – facebook

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.