O sculptură de Auguste Rodin, vândută cu 260.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sculptura-de-auguste-rodin-vanduta-cu-260-000-de-euro/

O sculptură de Auguste Rodin, o miniatură din bronz reprezentându-l pe Jean d’Aire, unul dintre cele şase personaje din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, a fost vândută cu 260.000 de euro (fără taxe) la o licitaţie organizată în oraşul Rouen.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Sculptura, care poartă semnătura lui Rodin sub talpa piciorului stâng, era estimată la un preţ cuprins între 100.000 şi 150.000 de euro, a precizat Delphine Fremaux-Lejeune, comisar al casei organizatoare, Normandy Auction.

A fost o piesă legendară, un fragment de istorie. Sculptura a fost realizată în ultima parte a vieţii artistului şi poate fi datată între 1910 şi 1917 – Delphine Fremaux-Lejeune

Sculptura reprezintă o miniatură cu înălţimea de 50 de centimentri a unuia dintre personajele din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, monument comandat în ianuarie 1885 de municipalitatea din Calais cu scopul de a imortaliza curajul avut de şase membri ai burgheziei care şi-au sacrificat vieţile pentru a-şi apăra oraşul natal, Calais, în 1347, în timpul Războiului de 100 de ani.

Miniaturile din bronz ale celor şase personaje din acel complex statuar impresionant au avut un mare succes încă din timpul vieţii lui Rodin.

Opera tranzacţionată a aparţinut colecţionarului Alphone Kann şi a fost furată în 1940 de trupele naziste de ocupaţie. Americanii au redescoperit statuia din bronz în 1946, la Berlin, şi au restituit-o familiei lui Alphonse Kann. Apoi, miniatura a intrat într-o colecţie privată, în Franţa, în 1950.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo.

Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

Foto: Auguste Rodin – wikipedia

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.