Oamenii preferă să citească opere scrise de persoane de acelaşi sex cu ei – studiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-prefera-sa-citeasca-opere-scrise-de-persoane-de-acelasi-sex-cu-ei-studiu/

Bărbaţii preferă să citească opere ale unor autori de sex masculin, iar femeile preferă cărţile scrise de reprezentante ale genului, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în rândul a aproximativ 40.000 de britanici.

Un articol de Petre Ivan|29 noiembrie 2014

Potrivit sondajului realizat de site-ul Goodreads, 90% dintre titlurile unei liste care cuprinde 50 dintre cărţile cele mai citite de bărbaţi au fost scrise de autori de sex masculin, iar, în cazul cititoarelor, preferate, tot într-o proporţie covârşitoare, sunt volumele scrise femei.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 40.000 de persoane, în contextul unor discuţii în Marea Britanie despre discriminarea femeilor în lumea editării de carte, notează Mediafax.

Potrivit cercetării, cititoarele tind să evalueze ca fiind mai bune, din punct de vedere calitativ, cărţile scrise de femei. În medie, cititoarele au acordat nota 4 din 5 cărţilor scrise de femei, şi 3,8 din 5 cărţilor scrise de bărbaţi.

„În cele din urmă, când vine vorba despre cele mai populare cărţi din 2014 pe site-ul Goodreads, cititorii continuă să favorizeze cărţile scrise de autori de acelaşi sex cu ei”, a declarat un purtător de cuvând al Goodreads.

În cea mai mare parte, oamenii spun că nu îşi propun să citească o carte scrisă de un bărbat sau de o femeie. Contează cartea. Dar, oameniicând îşi analizează listele de cărţi citite, cei mai mulţi îşi dau seama că ar putea să vrea să exploreze şi scrierile altor autori – Elizabeth Khuri Chandler, redactor-şef şi cofondator al Goodreads.

Cercetarea a mai arătat că bărbaţii şi femeile citesc cam acelaşi număr de cărţi, dar femeile tind să citească titluri mai noi.

Unii cititori au spus că li se pare că citesc mai mult autori de sex masculin datorită tipului de literatură preferat.

Foto: Ce citesc oamenii – facebook, goodreads

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.