Oniric în alb și negru
https://www.ziarulmetropolis.ro/oniric-in-alb-si-negru/

Francezul Fabien Ghernati expune pentru prima oară în România. Expoziţia de la Bucureşti propune zece lucrări pe hârtie, în cerneală, pentru că artistul, arhitect francez, desenează ghidându-se după motto-ul „Azi cerneală, mâine mituri”.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2022

Joi, 3 februarie 2022, orele 17:00 se deschide la ARTHUB / Grădina ARTHUB, strada Budișteanu nr.10, expoziția „Onirique Black and White”, Fabien Ghernati.

„Visul are multiple roluri și nu există o poziție unanim recunoscută și acceptată de oamenii de știință în ceea ce privește rolul său, unii cred că ne ajută memoria, că ne antrenează reflexele de supraviețuire, că funcționează ca remediu terapeutic sau ca sursă de inspirație. Undeva la intersecția tuturor acestor lucruri se plasează lucrările lui Fabien Ghernati, care amestecă suprarealist amintiri și simboluri în nouă portrete și un detaliu care declanșează această serie: un bărbat poate fi Frumoasa din pădurea adormită, serafim, mag, titan sau orice altceva din imaginarul nostru colectiv”, spune Daniel Kozak, curator și inițiatorul proiectului wiehie.org. „Este și o evadare din real, dar și o propunere de modele și valori pentru reprezentanții unei comunități aproape invizibile până în 1989 și marginalizate până acum în România.”

Liniile lui Ghernati sunt ferme, formele se decupează clar, dar ideile țin de un interpretabil care are de-a face mai degrabă cu suprarealismul. Este o grafică foarte alb negru, într-un registru magic, cu forme care vin din videogames, tarot-zodiac-ocultism, dar și de o erotică queer subtilă și puternică. Desenele lui Ghernati sunt provocatoare nu pentru erotismul lor, ci pentru asocierile pe care le propun.

Fabien Ghernati este primul artist care a răspuns invitației de a participa în proiectul wiehie.org – WE’RE HERE the Project în 2020, era deci firesc să fie și primul artist invitat cu o expoziție solo în seria de dialoguri vizuale pe care le propune proiectul în 2022.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu