“Open Happy Light Space” la Nicole Jutka Gallery, un nou spațiu expozițional din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/open-happy-light-space-la-nicole-jutka-gallery-un-nou-spatiu-expozitional-din-bucuresti/

Începând de mâine, galeria „Nicole Jutka Gallery” din Bucureşti îşi deschide porţile în locaţia de pe Str. Luterană, nr. 5, cu evenimentul „Open Happy Light Space”, în cadrul Romanian RDW | DESIGN GO | Expozitie Assamblage | 2021, între 5 – 13.06.2021, orele 13.00 – 19.00.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2021

„Open Happy Light Space” este o expoziție cu lucrări fluorescente, expuse în lumină neagră, ce dorește să ofere o descriere vizuală a luptei filozofice mentale dintre lumină și întuneric. Într-un spectacol acompaniat de muzică, publicul e invitat să-și pună întrebarea: ce este lumina?

Nicole Jutka Gallery oferă investitorilor, colecționarilor și iubitorilor de artă o selecție de lucrări ale unor artiști contemporani cu mare potențial. Galeria va debuta în iunie 2021 în patru locații: Bedburg (Germania), Biot (Coasta de Azur), Olimp (România) și București.

Artiștii invitați să expună sunt Anca-Sonia (Franța), Dana Dociu (România), Iulia Gaga-Ștefan (România), Larem (România), Lucian Muntean (România), Maria Butnaru (România), Nicole Jutka (Germania), Rachel Jutkova (Slovacia), Dana Vieru York.

În acest context, artistul vizual Lucian Muntean expune o serie de 16 fotografii print pe pânză, cu tema “Poveștile zidurilor”, care prezintă fotografii făcute fără nicio altă intervenție, a afișelor rupte, jupuite sau spălate de ploi. Acest demers artistic e o preocupare mai veche, care s-a conturat însă în această formă în anul 2016, când s-au aniversat 100 de ani de DADA. Aceste “povești ale zidurilor” se încadrează perfect în spiritul curentului dadaist… Cu toate că defapt sunt un exemplu de poluare urbană, aceste colaje au un farmec aparte. Zidurile Bucureștiului oferă trecătorilor o expoziție permanentă de colaje. Acestea transmit mesaje cu totul neașteptate și prezintă asocieri inedite de imagini create spontan, involuntar prin deteriorarea afișelor, care au fost lipite succesiv pe panouri sau pe ziduri. Acestea ajung să funcționeze ca o memorie recentă a evenimentelor culturale desfășurate în capitală și prezintă totodată diversitatea de genuri de spectacole, de la teatru, concerte, expoziții, cu chipurile vedetelor preferate de public.

Călătoria artistică a Ancăi Sonia s-a dezvoltat inițial cu „Préhistoric Contemporaine”. Aceasta s-a transformat și a înflorit în diversitate artistică într-o serie de prestigioase galerii internaționale. Pânzele ei monumentale invită privitorul către o introspecție superioară, prin lucrări care sunt în mod magistral vii. Ea este pe deplin investită în profunzimea creațiilor sale cu o delicatesă rară, prin injunție cu un primalism animalist. Semnătura ei picturală este o cale a luminii, o simfonie care duce la o revărsare a vieții.

Rachel Jutkova declara: „În practica mea creativă, folosesc o abordare experimentală și intuitivă în timp ce fac. Texturile, culorile și materialele din tablourile mele sunt adesea transferate subconștient din peisajele care mă înconjoară. Mă gândesc la lucrările mele ca la piese sau indicii care se oferă să fie examinate și puse la îndoială de către privitor. Picturile și instalațiile mele extinse formează un spațiu în care virtualul se întâlnește cu fizicul și spontan cu planul. Explorez contrastul sau tensiunea care se creează atunci când încercăm să înțelegem complexitatea vizualului nostru”.

Expoziția „Open Happy Light Space
Nicole Jutka Gallery

[ EXPOZIȚIE ] [ 5 – 13 IUNIE ]
5 – 13 IUNIE | 11:00 – 18:00
5 IUNIE – Arta in Spatiu by ANCA-SONIA | 21:00 | VERNISAJ
6 IUNIE – Lumina in perceptia observatorului by ANCA-SONIA | 18:00 | TALK

[ PERFORMANCE ] [ 9 & 11 IUNIE ]
9 & 11 IUNIE | 18:00 – 19:00 | JAZZ Performance by JAN STOIAN

[ TALK ] [ 12 IUNIE ]
12 IUNIE | 18:00 – 19:00 | Talk – „Arta, personaj important in secolul nostru” by ANCA BOERIU

 

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.