“Parada costumului popular”, in București
https://www.ziarulmetropolis.ro/parada-costumului-popular-in-bucuresti/

Comunitatea “Domniţe cu altiţe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediţie a Paradei Portului Popular românesc în Bucureşti. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.

Un articol de Cristina Enescu Aky|7 mai 2018

“Domnițe cu altițe” este o comunitate definită de pasiunea pentru elementele identitare tradiționale, în special costumul popular românesc autentic. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Portului Popular, care se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Sunt invitați să participe sau pur și simplu să se bucure de eveniment toți cei care îndrăgesc portul tradițional românesc. Participanții vor veni îmbrăcați în costum popular, cu eventuale “podoabe ale capului” tradiționale, cu opinci sau pantofi negri. Parada are ca scop promovarea portului tradițional românesc în toată splendoarea și varietatea sa, prin “scoaterea sa în lume”, mai ales în lumea urbană a Capitalei.

„Dorim să oferim publicului larg posibilitatea de a admira și cunoaște piese tradiționale specifice diferitelor zone ale țării, în general piese unice, lucrate manual la lumina lămpii cu multă migală, pricepere și dragoste. Fiecare piesă a costumului tradițional este un obiect de identitate culturală, iar decorațiunile sunt întotdeauna semnificative și simbolice. Vă invităm așadar la o promenadă care va avea ca punct de întâlnire Muzeul Tăranului Român, de unde plecarea va avea loc la ora 11.30.” – Mihaela Chilian, organizator din partea comunitații “Domnițe cu altițe”.

Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.

Mai multe detalii despre eveniment, aici.

P.S. Din motive de organizare, evenimentul nu va fi o paradă, ci o plimbare în costume tradiționale, pe traseul anunțat.

Foto: Parada costumului popular – facebook

 

 



17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.