Pedro Almodovar demască „exterminarea“ cinematografiei spaniole
https://www.ziarulmetropolis.ro/pedro-almodovar-demasca-exterminarea-cinematografiei-spaniole/

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de ,,exterminarea” cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014, informează AFP.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de „exterminarea” cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014, informează AFP.

Într-un articol intitulat „Cinematograful spaniol. Extincţia”, publicat sâmbătă pe site-ul independent Infolibre.es, celebrul regizor pedro Almodovar în vârstă de 64 de ani denunţă „creşterea brutală” a taxelor şi a TVA-ului, care a ajuns de la 8% la 21% în 2012.

„Toate predicţiile făcute în perioada acestei creşteri (publicul nu va mai merge la cinema, multe săli se vor închide) s-au verificat, cu excepţia celor făcute de Guvern, care intenţiona să crească astfel încasările”, a scris Pedro Almodovar.

„Dar rezultatul este contrar predicţiilor Guvernului: de ce miniştrii din acest sector şi Guvernul în general sunt atât de euforici? Nu poate exista decât un singur răspuns: pentru că pedepsesc cinema-ul spaniol până nu va mai rămâne nimic din el. Pentru că toate acestea se întâmplă conform unui riguros plan de exterminare”, acuză cineastul.

Pedro Almodovar vede cum suferă cinematografia

Regizorul Pedro Almodovar susţine că dreapta spaniolă nu a iertat niciodată cinematografiei mobilizarea din 2003 împotriva războiului din Irak, la care Spania a luat parte sub guvernarea conservatoare a lui José Maria Aznar.

„După ce am spus «nu războiului», cinematografia spaniolă a devenit oaia neagră a guvernanţilor PP (Partidul Popular). Loviturile şi dispreţul actual rezultă din acest «nu», pe care nu îl voi regreta niciodată”, adaugă Pedro Almodovar.

Pedro Almodovar Regizor

Pedro Almodovar pe platolul de filmare, la „Los Abrazos Rotos“

Conform proiectului de buget din 2014, aprobat pe 30 septembrie în Consiliul de Miniştri, bugetul alocat Institutului de Cinematografie şi Arte Audiovizuale (ICAA) va fi în 2014 de 48,21 milioane de euro, cu 12,4 % mai mic decât în 2013, după ce scăzuse deja cu 22,6% în raport cu 2012.

Potrivit ministrului Culturii, numărul de săli de cinema din Spania a scăzut de la 1.223, în 2002, la 841, în 2012. Şi spectatorii sunt mai puţin numeroşi: în 2002 erau 140,7 milioane, faţă de 94,2 milioane în 2012.

Citiţi şi: Almodóvar combate criza economică printr-o comedie extravagantă

Deja alarmaţi de anunţarea noilor reduceri, cineaştii au reacţionat dur săptămâna trecută faţă de declaraţia ministrului Bugetului, Cristobal Montoro, care a susţinut că „problemele cinemaului nu se datorează numai subvenţiilor, ci şi calităţii filmelor, distribuirii acestora, precum şi altor numeroşi factori”.

„Cineva ar trebui să spună acestui ministru şi colegului său José Ignacio Wert (ministrul Culturii) că TVA-ul pe cultură este în Franţa de 7% şi că va scădea la 5% anul viitor”, a ripostat Pedro Almodovar în articolul său.

„Problema nu este că spectatorii nu vor să vadă filme autohtone, ci că nu mai merg la cinema. Dintre aceşti spectatori, din ce în ce mai puţini, un procent important a ales filmele spaniole. Dacă ministrul ar fi văzut lista celor 10 filme cu cele mai mari încasări de săptămâna trecută, ar fi constatat că patru dintre ele sunt spaniole”, a încheiat regizorul spaniol.

Pedro Almodovar este cunoscut pentru comediile şi dramele sale care au ca temă centrală viaţa şi relaţiile de familie şi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1999, cu „Totul despre mama mea/ Todo Sobre Mi Madre”, dar şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în 2002, cu „Vorbeşte cu ea/ Hable Con Ella”, notează Mediafax.

Cu peste 20 de lungmetraje la activ, Pedro Almodovar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Bunuel şi a lansat o întreagă generaţie de actori iberici – Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril şi Penelope Cruz.

Info:

Printre celelalte pelicule notabile ale sale se numără filme precum „Tocuri înalte” (1991), „Sânge fierbinte” (1997), „Proasta creştere” (2004), „Îmbrăţişări frânte” (2009), „Pielea în care trăiesc” (2011).

Cel mai recent film regizat de Pedro Almodovar se intitulează „Amanţii pasageri” şi a fost lansat în 2013.

Foto credit: Cinemagia, Pedro Almodovar

24
/09
/15

Agresat de: soția depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar... O oră de liniște. După « Les VisIteurs » și « "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.