Portugalia, comedia unei utopii, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/portugalia-comedia-unei-utopii-la-nottara/

Din decembrie, la Nottara, încep reprezentaţiile cu Portugalia de Zoltán Egressy, un text de succes al dramaturgiei contemporane maghiare, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

O comedie despre cum să-ți pui în ordine visele, ca să-ți poți trăi viața. Portugalia este comedia unei utopii, din imediata contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este povestea care ne arată că fericirea e în altă parte.

Portugalia lui Victor Ioan Frunză este un exemplu strălucit de teatru popular, cu actori formidabili: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac.

Un bar de țară, din Irgács, localitate inexistentă dintr-o Ungarie universalizată. Un spațiu de niciunde, în care timpul stă în loc și în care niciodată nu se întâmplă nimic, cu oameni rămași pentru totdeauna încâlciți în propriile vise, o lume în care kitsch-ul capătă accente de o dureroasă duioșie tragi-comică.

Oameni fără nume, care se ascund în spatele unor porecle, deportați la o margine de univers, veșnic tânjind către altceva, dar incapabili să se desprindă din ei înșiși. E o gingașie infinită în modul în care Victor Ioan Frunză și Adriana Grand au construit barul din Irgács.

Un Christ de tablă, colorat, agățat pe perete, un televizor lăsat deschis la o telenovelă, pahare ieftine și sifoane dintr-o lume care se stinge, mese improvizate din deșeuri și-un aragaz vechi. O mică dramă urmează să se întâmple în târgul de la capătul lumii.

Un băiat iubea o fată, iar fata visa la un Făt-Frumos de la oraș. Și într-o zi Făt-Frumos apare ca printr-o minune în Irgács, fără cal alb și evadat dintr-o căsnicie nefericită, direct de la Budapesta, și se îndrăgosteşte de ea; dar minunea ține trei zile.

Între timp, la același bar destinele se leagă și se dezleagă, se pune la cale un omor, un tânăr nefericit, cu suflet dostoievskian, se pregătește de-o

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

Cristina Florea si Catrinel Dumitrescu, în Portugalia

eternitate să-și părăsească soția alcoolică, dar se întoarce la ea a doua zi, un preot, trist și puțin ratat, predică despre frica de Dumnezeu și despre moarte.

Și fiecare visează la Portugalia lui. Un tărâm din poveşti, unde marea se întâlnește cu cerul. Portugalia e aici Moscova lui Cehov.

Lucrat cu o precizie de bijutier, spectacolul dezvăluie o excelentă trupă de actori. Iar marele merit al lui Victor Ioan Frunză este că a rămas unul dintre puținii regizori care așează frumos imaginea și muzica peste cuvânt, construind în permanenţă un echilibru în scenă. Îi învață pe actori să spună povestea și își conduce publicul în zone surprinzătoare.

Din decembrie, drumul spre Portugalia trece pe la Nottara

Teatrul Nottara. PORTUGALIA (Portugál) de Zoltán Egressy.

În românește de Csürös Reka.

În distribuție: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac. Scenografia: Adriana Grand.

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză.

Foto: Portugalia – Adriana Grand

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.