Prestez servicii artistice – se caută actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/prestez-servicii-artistice-se-cauta-actori/

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunţe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fiţe.

Un articol de Teodora Gheorghe|30 ianuarie 2014

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

Ce se ȋntȃmplă ȋn continuare sfidează orice așteptare. Pătrundem direct ȋn culisele unui spectacol, pe urmele creatorilor săi. Ȋn micul univers din spatele cortinei, protagoniștii ne invită să descoperim suișurile și coborȃșurile din viața oamenilor care ne mint frumos, ascunși dincolo de măștile vesele și triste.

Ne găsim ȋn postura de martori și chiar co-creatori ai unei lumi pe care nu o cunoaștem pentru că ne aflăm mereu ȋn fața, și nu ȋn interiorul ei. Timp de o oră și douăzeci și trei de minute (cu aplauze) avem oportunitatea de a privi neȋngrădit la ȋntȃlnirea explozivă dintre două mentalități: de o parte a baricadei stă țanțoș teatrul independent, noul val de prestatori de servicii artistice. Reprezentantul lor – „regizorul american” Dan Rădulescu, pedant și puțin stresat, cu o groază de idei excentrice (a se citi irealizabile). Ȋn costumul multicolor, pare un fashion designer coleric ȋn căutarea unei ținute perfecte.

Dan Radulescu

Dan Rădulescu, ,,regizorul” din ,,Prestez servicii artistice

De cealaltă parte, teatrul clasic, tradiția ȋnfrȃntă de ifosele generației „copy paste”: Valentin Teodosiu a.k.a vocea de la PRO TV, o apariție burlescă ȋn pantaloni bufanți și perucă; Manuela Hărăbor, actrița care tricotează ȋntr-un colț al scenei ȋn așteptarea unui rol de eroină și Diana Dumitrescu, eleva profesorului Teo, sufleoarea cu aspirații de vedetă.

Dintr-o dată, apare cineva pentru preselecție, tocmai de pe meleagurile Facebook-ului. Ȋntr-o postură neutră, Corina Moise ridică stegulețul alb pe cȃmpul de bătălie. Este destul de modernă ca să fie pe placul lui Dan și ȋndeajuns de entuziastă ȋncȃt să-i amuze pe actorii apatici și să destindă, astfel, atmosfera ȋncordată.

Și totuși se joacă pe scena mignonă de la Godot Cafe. Publicul nu trebuie dezamăgit, nu? Specialitatea casei – ciopȃrțirea operelor lui Shakespeare. Dacă vă era dor de o parodie spumoasă după „Visul unei nopți de vară” sau „Ȋmblȃnzirea scorpiei”, atunci ați nimerit unde trebuia.

Și acum, substratul dramatic; ȋntrebările, frămȃntările. Care este rolul teatrului independent ȋn zilele noastre? Printre grimase și replici tăioase, eroii nepoveștii ni se confesează. Uneori sarcastici, alteori nostalgici, ne vorbesc despre o realitate mai puțin comodă. Teatrul nu este doar zȃmbet, ci și nereușite, repetiții, oboseală, cafea și țigări pentru inspirație. Mai mult de atȃt, el se reinventează și atunci generațiile se scindează. Apar acuzele și orgoliile. Scena se umple de mirosul talentelor care ard mocnit ȋn focul noutății. Se poate pune ȋnsă semnul egalității ȋntre nou și ,,de calitate”?

Chris Simion vă provoacă să vă dați singuri un răspuns, cu o ȋmbietoare autoironie și mult haz, ȋn cel mai recent spectacol al său, Prestez servicii artistice, care a avut premiera pe 28 ianuarie, la Godot Cafe – teatru.

INFO

Prestez servicii artistice

de Chris Simon

Cu: Valentin Teodosiu, Manuela Hărăbor, Dan Rădulescu, Diana Dumitrescu și Corina Moise

Regia: Chris Simion

Foto din spectacolul Prestez servicii artistice: Dinu Lazăr

03
/07
/17

Universul piesei care prinde contur (și culoare) în jurul lui Molly Sweeney s-ar putea intitula despre văzute și nevăzute. Sau despre realitate și imaginație. Nu e vorba de dihotomii ci dimpotrivă, de complementarități providențiale. La fel cum, crescute din trunchiul aceleiași povești, monologurile actorilor prind rădăcină, înmuguresc, se intersectează, devin arborescente, dând profunzime uneia dintre cele mai emoționante felii de viață. Tranche de vie. Mihaela Trofimov, Constantin Cojocaru, Liviu Pintileasa. Pacienta, doctorul, soțul.

03
/07
/17

Actorul american Tom Cruise împlinește, astăzi, 55 de ani. Cruise a fost nominalizat la trei premii Oscar și a câștigat trei Premii Globul de Aur. În 2006, revista Forbes l-a desemnat cea mai puternică celebritate din lume. Tot într-o zi de 3 iulie se năștea scriitorul Franz Kafka și se stingea din viață Jim Morrison, solistul trupei The Doors.

02
/07
/17

Cehov avea un cocor care îl urma peste tot, Daniel Defoe a avut un fiu cu o vânzătoare de stridii, Joyce se temea de tunet, Dickens de lilieci și Freud de trenuri, Voltaire bea într-o singură zi 50 de cești de ceai și 20 de cafea, tatăl lui Molière a fost tapițer și al lui Baudelaire – zugrav, iar Rainer Maria Rilke a murit după ce s-a înțepat în spinul unui trandafir.

02
/07
/17

"La urma urmei, lumea e plină de rataţi. Câţi ar putea spune că şi-au văzut împlinite toate aşteptările? Poate, e chiar o lipsă de modestie să declari: sunt un ratat! Ca să devii "ratat" trebuie să fi avut nişte visuri înalte, nişte ambiţii mari." - Octavian Paler. Într-o zi de 2 iulie se năşteau scriitorii Octavian Paler şi Hermann Hesse. În aceeşai zi se stingeau din viaţă legendarul domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare, astrologul francez Nostradamus şi scriitorii Ernest Hemingway şi Vladimir Nabokov.

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

La final de stagiune teatrală, m-am pregătit cum se cuvine pentru un spectacol pe care, deși l-am așteptat cu sufletul la gură, nu reușisem să-l văd până duminica trecută... În memoria mea afectivă, personajele feminine ale lui Ibsen poartă chipul Valeriei Seciu, vocea ei evocatoare de limpezimi și îndepărtate fiorduri norvegiene.

30
/06
/17

Pe 10 august, se împlinesc 60 de ani de la difuzarea primului spectacol de teatru produs de către Televiziunea Română - Seară Luminoasă, după piesa lui Noe Smirnov.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

30
/06
/17

în urmă cu 81 de ani, într-o zi de 30 iunie, era publicat romanul Pe aripile vantului, care-i va aduce autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer un an mai târziu. În România, cartea a fost publicată abia în 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX.

29
/06
/17

Vineri, 30 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură și discuții, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Intrarea liberă

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.