Prințul Charles a jucat în Hamlet
https://www.ziarulmetropolis.ro/printul-charles-a-jucat-in-hamlet/

La 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, eveniment comemorat zilele acestea în capitalele lumii şi în special la Londra şi la Stratford-upon-Avon, oraşul natal al scriitorului, prinţul Charles a făcut un gest inedit

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2016

Spre a-și arăta admirația pentru opera Marelui Will, a apărut pe scenă în rolul Hamlet în emisiunea „Shakespeare Live!” difuzată în direct pe BBC2. Ieri, 23 aprilie, ziua în care s-a stins scriitorul, oficialul a împărțit scena cu trei personalități de renume ale vieții teatrale: Sir Ian McKellen, Judi Dench și Benedict Cumberbatch, conform The Telegraph.

Prezența neconvențională pe scenă a prințului Charles, care a fost câteva minute prințul Danemarcei din „Hamlet”, a fost doar una dintre manifestările-surpriză care au avut loc ieri, când mii de oameni s-au strâns la Stratford-upon-Avon spre a-și aminti de William Shakespeare, venit pe lume și stins din viață pe 23 aprilie.

Înainte de a apărea neanunțat în spectacol pentru a spune un monolog, prințul Charles a depus o coroană de flori la mormântul dramaturgului, aflat în Holy Trinity Church, și a vizitat New Place, unde Shakespeare și-a petrecut ultimii ani de viață și a scris câteva dintre cele mai importante piese ale sale, printre care și „Furtuna”.

23 aprilie, ziua în care s-au comemorat patru secole de la moartea lui William Shakespeare, a fost o zi importantă în special pentru Marea Britanie, care a pregătit evenimente și programe speciale, unele dintre ele desfășurându-se până la sfârșitul anului 2016.

La Londra, Teatrul Globe a  pregătit un eveniment în aer liber: pe 23 și 24 aprilie, pe  37 de monitoare au rulat filme de câte zece minute, pe o temă sau alta legată de lumea lui Shakespeare. The Museum of London propune  un tur ghidat al Londrei din epoca elisabetană. La British Library, în afară de expunerea singurului scenariu scris de mână de celebrul dramaturg, expoziția „Shakespeare in Ten Acts” se va concentra pe zece spectacole de referință din istoria teatrului.

Royal Shakespeare Company va pleca un turneu în țară cu spectacolul „Midsummer’s Night Dream: A Play for the Nation”, în care actori profesiniști joacă alături de amatori. Și tot luna aceasta începe și Page to Stage, proiect neconvențional care va scoate la lumină nu mai puțin de 30000 de costume din spectacole celebre sau mai puțin celebre. Spectacole de acrobație inspirate de povești shakespeariene, focuri de artificii, workshopuri și momente neconenționale vor întregi imaginea.

London Symphony Orchestra are programate concerte speciale la Barbican, iar la Royal Festival Hall melomanii vor putea asculta Filarmonica din Londra interpretând „Furtuna” lui Sibelius, „Romeo și Julieta” lui Prokofiev și „Macbeth” de Richard Strauss.

La Stratford-upon-Avon, unde progremele speciale s-au anunțat încă de la începutul anului, publicul este așteptat  la ateliere de teatru, spectacole de teatru de stradă și jazz.

Fotocredit: The Telegraph

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.