„REGINA MARIA”, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-la-teatrul-metropolis-in-sala-centenar/

„Regina Maria” de Dr. Venerus Popa, după o idee de Manuela Hărăbor şi Alexandru Bindea, este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Spectacolul, care aduce în prim plan adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, se joacă zilele acestea la Teatrul Metropolis.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2018

Spectacolul „Regina Maria” marchează un moment important al istoriei ţării, centenarul Unirii. Suntem, așadar, în fața unui act de recuperare a istoriei naționale, dar şi internaționale, evocând în cazul de faţă, pagini de importanţă majoră ce au condus la Marea Unire din 1918.

Spectacolul „Regina Maria” este actul rememorării unor personalităţi şi momente istorice ce au ca punct de plecare o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmărind în linii mari evenimente cheie de la începutul Primului Război Mondial.

Figura marelui rege Carol I, tulburat de dilema ingrată în care se găsea, aceea de rege al României obligat să se alieze cu Puterile Centrale în virtutea unui vechi tratat, sau cel puţin să rămână neutru, dacă nu chiar să se alăture Antantei. Momentul de maximă tensiune între Regina Maria şi Regele Ferdinand prilejuit de necesitatea adoptării unei poziţii a Regatului României faţă de declanşarea războiului.

Presiunile la care a fost supusă Regina Maria din partea Ambasadorului Austro-Ungariei pentru a interveni pe lângă Regele Ferdinand pentru alăturarea României la Puterile Centrale. Tragedia capitulării României din mai 1918.

Figura luminoasă a generalului Berthelot. Momentul întâlnirii Reginei Maria cu Primul Ministru al Franţei, Georges Clemenceau, din 1919, întâlnire care a adus României multiple beneficii şi a schimbat optica sub care ne priveau Marile Puteri învingătoare în război.

În sfârşit, Testamentul Reginei Maria, pagină de mare sensibilitate şi dovadă de imensă dragoste pentru poporul român.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrati precum: Manuela Hărăbor, Maria Blaj, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Cristian Moţiu, Dan Aştilean şi Costel Constantin.

Spectacolul, care  aduce în prim plan  adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, poate fi văzut, zilele acestea, joi (29 noiembrie, ora 20.00), vineri (30 noiembrie, ora 17.00), sâmbătă (1 decembrie, ora 12.00) și duminică (2 decembrie, ora 12.00).

Textul lui Venerus Popa în direcţia de scenă semnată de Alexandru Bindea, într-un spaţiu de excelenţă – Sala Centenar a Teatrul Metropolis, are darul de a aduce marii sărbători a României o lumina de adevar, în respectul ce îl datorăm Familiei Regale şi Reginei Maria în primul rând.

Foto: „Regina Maria” – Teatrul Metropolis

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

Teatrul Metropolis prezintă duminică, 29 noiembrie, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, comedia „Dator vândut“, după Eugène Labiche, în regia lui Dan Tudor. Şapte actori au vorbit pentru Ziarul Metropolis despre momentele în care au fost datori vânduţi sau despre tacticile prin care s-au ţinut departe de datorii.

25
/11
/15

Joi, 10 decembrie, de la ora 19:30, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București deschide anotimpul bucuriei cu un nou concert extraordinar din seria DA CAPO ARCUB CHAMBER MUSIC. În atmosfera selectă a istoricului Han Gabroveni (Strada Lipscani nr. 84-90), sre vor cânta piese celebre, în interpretarea unuia dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din Europa, Trio Enescu

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Teatrul Foarte Mic își întrerupe activitatea de spectacole începând de astăzi, 24 noiembrie. La rândul său, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru. Ambele decizii au venit ca urmare a legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic ridicat.