Revista Sfera Politicii, la 20 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-sfera-politicii-la-20-de-ani/

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii. Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii.

Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă pentru începutul anului viitor.

Tănase a salutat prezenţa în sală a maestrului Dan Grigore, primul preşedinte al Fundaţiei care a sprijinit revista, în primii ani ai existenţei acesteia.

Redactorul şef al publicaţiei, profesorul Alexandru Radu, a anunţat că un număr aniversar al celor 20 de ani de Sfera Politicii va apărea începând de joi pe site şi probabil şi pe hârtie.

Radu a declarat pentru AGERPRES că acest număr, spre deosebire de cele de până acum, va include o serie de editoriale scrise de foştii redactori şefi ai Sferei Politicii.

El a anunţat că revista este în proces de acreditare internaţională.

„Revista continuă să apară şi eu cred că are încă un rol important în sfera ştiinţelor politice româneşti”, a spus Dan Pavel, fost redactor şef al publicaţiei.

Romulus Brâncoveanu, un alt fost redactor şef al revistei, a apreciat că publicaţia a reuşit să constituie un anumit nucleu de comunitate ştiinţifică în domeniul ştiinţelor politice, având o contribuţie fundamentală în cultura românească de după ’90 care a fost mereu cu un pas înainte, ca singura publicaţie de ştiinţe politice cu o asemenea contribuţie prestigioasă.

Primul număr al revistei Sfera Politicii apare în decembrie 1991, editat de Fundaţia ‘Societatea Civilă’. Formatul revistei era unul de mărimea unei pagini A4.

Revista avea, la acel moment, aproximativ 50 de pagini, lucru care s-a menţinut până către sfârşitul anilor 1990.

Dacă în special în prima jumătate a anilor ’90 autorii veneau din domenii diverse, către sfârşitul anilor 1990 ei erau universitari sau cercetători care dovediseră preocupări pentru domeniul, recent apărut, al ştiinţelor politice. Aceştia erau fie dintre primii licenţiaţi în domeniul ştiinţelor politice, fie dintre tinerii sociologi, filosofi şi istorici care după 1989 s-au consacrat (în cadrul academic) noului domeniu de cercetare, dar şi critici literari sau cercetători din perioada comunistă, în cele mai multe cazuri, universitari.

În prezent se încearcă, dar rămâne încă un obiectiv pentru viitor, deschiderea revistei pentru autori tineri, universitari, dar şi doctoranzi sau studenţi la master în anii terminali.

Membrii redacţiei sunt dintre primii specialişti în domeniu, tineri universitari ai anilor 1990 sau dintre tinerii cercetători sau universitari actualmente, având o formaţie în ştiinţele politice (şi uneori o dublă specializare). În aceleaşi categorii tind să se înscrie şi autorii, având formaţii diverse, totuşi specializarea dominantă rămâne ştiinţa politică.

Publicul actual se compune în cea mai mare parte din cadre universitare şi studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice, dar şi ai facultăţilor de sociologie sau de ştiinţele comunicării.

Articolele sunt redactate, în marea lor majoritate, în limba română, dar şi în limba engleză, textele fiind întotdeauna însoţite de un rezumat şi de cuvinte-cheie în limba engleză.

Selecţia articolelor revine membrilor redacţiei, uneori, atunci când se impune, prin consultarea altor specialişti, universitari sau cercetători, numerele fiind tematice, dar ele pot conţine şi texte în afara tematicii propuse.

Revista este accesibilă gratuit pe internet, publicarea ei în această formă precedând cu o săptămână apariţia sa în format hârtie.

Sursa: Agerpres

13
/05
/15

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes începe astăzi, cele mai mari staruri din lume fiind aşteptate pe Croazetă, până pe 24 mai. Ediţia din acest an are şi o regulă strictă: pozele selfie sunt interzise pe covorul roşu.

13
/05
/15

Pe 23 mai 2015, la Bookfest, Editura Herg Benet va lansa volumul “Pălăria albastră şi alte povestiri”, semnat de Andrei Crăciun, poet, prozator şi, mai ales, colaborator al nostru, al ziarului Metropolis, unde semnează de un an şi jumătate cronici de teatru şi de cărţi şi de filme şi interviuri cu personalităţi din cultura noastră românească, aşa cum e ea.

13
/05
/15

Un spectacol de dans contemporan care a epuizat toate ipostazele umanității în fața unei divinități capricioase. Akram Khan Company a prezentat, în premieră pentru publicul din România, Kaash, vineri și sâmbătă seară, pe scena Teatrului Național București, în cadrul celei de a XVI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

12
/05
/15

„Fazanul” a avut premiera pe 8 mai la Teatrul Nottara. Comedia bulevardieră, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu, aduce pe scenă savoarea îndrăzneaţă a umorului burlesc. Timp de două ore, ispitele amoroase şi încurcăturile de situaţie se înlănţuie în ritmul alert al unui dans de samba.

12
/05
/15

Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero, va fi lansat duminică, 24 mai, ora 15.00, la standul Editurii Polirom, din cadrul Salonului Internațional al Cărții Bookfest 2015. „Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.” (Panorama)

12
/05
/15

 În luna mai, Merci Charity Boutique (MCB) împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #4 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră.

12
/05
/15

Caravana Docuart poposește vineri, 15 mai, la Timișoara. în cadrul StudentFest. Puteți vedea documentare românești în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă (de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră. Intrarea e liberă.

12
/05
/15

Regizorul Alexa Visarion montează pentru prima dată un spectacol pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu: „Noaptea bufonilor“ va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 mai, ora 19:00. În rolurile principale, doi actori de excepție și o întâlnire artistică inedită: Ilie Gheorghe și Marian Râlea.

11
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, „Acasă la tata”, debutul în regie al lui Andrei Cohn, se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.