„Richard al III-lea”, regizat de Silviu Purcărete la Tokyo Metropolitan Theatre, la FITS online
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-al-iii-lea-regizat-de-silviu-purcarete-la-tokyo-metropolitan-theatre-la-fits-online/

Miercuri, 17 iunie 2020, va fi difuzat pentru prima dată în România, spectacolul de teatru „Richard al III-lea”, regia Silviu Purcărete, producţie din anul 2017 a Tokyo Metropolitan Theatre.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2020

Spectacolul va fi difuzat de la ora 20:00, pe site-ul FITS și pagina de Facebook FITS și va fi redifuzat, de această dată, doar pe site-ul FITS, ca toate celelalte spectacole din programul festivalului, după 12 ore.

După ce a captivat publicul japonez pe scena Tokyo Metropolitan Theatre cu cele trei creații ale sale, produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu: „Lulu”, „Călătoriile lui Gulliver” și „Oidip”, Purcărete creează pentru prima dată un spectacol la Tokyo Metropolitan Theatre, un „Richard al III-lea” complet nou, într-o interpretare curajoasă ce explorează la maximum capacitățile celor 19 actori implicați. „Richard al III-lea” este una dintre piesele de referință ale dramaturgului englez William Shakespeare. Spectacolul descrie gloria și decăderea regelui Richard al III-lea, care își înșală și își omoară dușmanii, aliații și chiar rudele apropiate pentru a dobândi tronul. Kuranosuke Sasaki, cel mai cunoscut actor de teatru și film din Japonia, interpretează rolul acestui personaj infernal, reprezentând momentele sale de glorie și de distrugere. Regizorul Silviu Purcărete este supranumit de japonezi „Ninagawa al României”, pentru viziunea sa artistică atât de complexă și creațiile scenice învăluite de o energie specială.

RICHARD AL III-LEA – TEATRU | JAPONIA | SEZONUL JAPONEZ

Tokyo Metropolitan Theatre

De: William Shakespeare

Traducerea: Junji Kinoshita

Regia și scenariul: Silviu Purcărete

Scenografia și costume: Dragoș Buhagiar

Muzica: Vasile Șirli

Distribuția: Kuranosuke Sasaki – actor principal

Toru Tezuka, Tomohiko Imai, Uemoto Junkome (Uemoto Junaratameme), Tomoharu Hasegawa, Takashi Yamanaka,, Makiya Yamaguchi, Kawachi Yamato, Tsuchiya Yuichi, Gaku Hamada, Sakurai Akiraki, Yasota Yuichi, Kenji Anan, YuSono Yoshiki, Haruhiko Jō, Misako Watanabe

Data premierei: 18 octombrie 2017, durata: 2h 20min

Spectacol prezentat în limba japoneză, cu traducere în limbile română şi engleză

Spectacol nerecomandat celor sub 7 ani

RECOMANDĂRI FITS ONLINE 2020

MIERCURI, 17 IUNIE

Ora 11:00 : George Banu în dialog cu Krzysztof  Warlikowski – conferință specială

Ora 14:20: Schaubühne am Lehniner Platz Berlin – „Profesorul Bernhardi”, regia Thomas Ostermeier (teatru)

Ora 17:15: Hangzhou Baiyue Culture Creative – Zhejiang Xiaobaihua Yue Opera Hangzhou – „Coriolan și Du Liniang” – partea II, regia Guo Xiaonan (operă)

Ora 18:45: Odin Teatret – Theatrum Mundi – „Ur-Hamlet”, Eugenio Barba (regie spectacol), Claudio Coloberti (regizor și editor film)

Ora 20:00: Tokyo Metropolitan Theatre – „Richard al III-lea”, regia Silviu Purcărete (teatru)

Ora 23:10: Teatr KTO – „The Fragrance of Time”, regia Jerzy Zoń (stradă)

Spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale #FITSonline sunt difuzate gratuit, în limbile română și engleză, exclusiv pe site-ul festivalului www.sibfest.ro/fits-online și pe pagina de Facebook FITS, în limba română. Pe site, spectacolele sunt transmise și în reluare, în fiecare seară, de la 00:00 până a doua zi la 12:00. Pe pagina de Facebook sunt difuzate doar premierele, conform programului de pe site.

Spectatorii care întâmpină probleme în accesarea online a transmisiunilor din cadrul festivalului au la dispoziție un info call #FITSonline, apelabil în fiecare zi de festival, între orele 9:00 și 00:00, la numărul de telefon 0728 048 830.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.