Robert Redford, 82
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-82/

„Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici…” – Robert Redford. Unul dintre cei mai respectaţi şi mai iubiţi actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câştigând râvnita statuetă pentru regie şi, mai apoi, pentru „contribuţia adusă cinematografiei”…

Un articol de Petre Ivan|19 august 2018

Charles Robert Redford Jr. s-a născut la 18 august 1936, într-un cartier multicultural din Santa Monica, California, fiind fiul Marthei Hart, şi a lui Charles Robert Redford Sr.

Actorul şi regizorul Robert Redford este unul dintre marile talente ale filmului american, un bărbat fatal aşa cum numai Clark Gable ştia să fie: cu nonşalanţă, umor, puţin cinism, dar şi cu multă căldură, tandreţe, gingăşie.

Mia Farrow & Robert Redford, in Marele Gatsby, 1974

Este apreciat pe plan internaţional pentru munca sa în calitate de actor, regizor şi producător, pentru promovarea filmului independent şi pentru protecţia mediului.

Robert Redford a cunoscut apogeul carierei sale, între anii 1960-2000, şi a jucat în peste 30 de filme. În anul 1998, revista “People” l-a desemnat cel mai sexy bărbat din lume, fiind detronat anul următor de Michael Douglas.

Actorul a câştigat premiul Oscar, în 1981, pentru filmul „Ordinary People” (“Oameni obişnuiţi”),  fiind producătorul şi directorul filmului, şi a avut două nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie, şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, pentru filmul, “Quiz Show”.

Nu i-a plăcut să vorbească despre dramele vieţii sale, printre acestea numărându-se pierderea fiului. Abia după ce biografia sa a apărut pe piaţă a putut vorbi oarecum liber, în public, despre această dramă.

„A fost foarte, foarte greu. Noi eram foarte tineri. Începusem să joc teatru, dar nu câştigam foarte mult. Nu aveam habar despre sindromul morţii subite, aşa că singurul lucru la care te gândeşti este că ai făcut tu, ca părinte, ceva greşit. Şi te învinuieşti la nesfârşit. Asta sapă o rană care nu se vindecă niciodată…“

Jane Fonda, Dustin Hoffman, Mia Farrow i-au fost parteneri în filmele din a doua jumătate a anilor ΄70, când Redford refuză roluri precum cele din „Who’s Afraid of Virginia Woolf ?” și „The Graduate”.

Au urmat pelicule precum „Marele Gatsby” (1974), „The Great Waldo Pepper” (1975), „Three Days of the Condor” (1975), „All the President’s Men (1976)” dedicat scandalului Watergate, cu Robert coproducător, „Out of Africa” (1985)

Anii „80 au trezit în Robert Redford interesul pentru regie, actoria, prima sa dragoste retrogradând pe plan secund, deşi „Indecent proposal” (1993) şi „Up close and personal” (1996) s-au dovedit filme de succes.

„Când „aş vrea” devine „vreau”, când „ar trebui” devine „trebuie”, când „mai întâi” şi „mai apoi” devin „acum”, atunci şi doar atunci dorinţele încep să se transforme în realitate.” – Robert Redford

Foto: Robert Redford – facebook

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.