Romanul neterminat al lui Gheorghe Crăciun „Femei albastre“ va fi dezbătut la Librăria Bastilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-neterminat-al-lui-gheorghe-craciun-femei-albastre-va-fi-dezbatut-la-libraria-bastilia/

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanţii de marcă ai postmodernismului românesc.

Un articol de Andrada Văsii|24 aprilie 2013

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia din București, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanții de marcă ai postmodernismului românesc.

Romanul a fost publicat recent în colecţia „Fiction LTD“ a Editurii Polirom şi este disponibil și în ediție digitală.

Evenimentul va fi moderat de către Ovidiu Şimonca şi îi va avea ca invitați pe Carmen Muşat, Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat şi Caius Dobrescu.

Romanul rămas în manuscris și neîncheiat al cunoscutului scriitor optzecist Gheorghe Crăciun a fost anunțat de fragmentele publicate în reviste literare și a devenit deja o legendă printre admiratorii săi.

Legenda se numește ,,Femei albastre“, o carte despre parcursul inițiatic al unui bărbat deja matur la momentul Revoluției din 1989, scrisă cu fraza impecabilă și cu inteligența și vigoarea caracteristice prozatorului.

 ,,Femei albastre“, romanul la care Gheorghe Crăciun lucra când s-a stins, este în mod esențial o explorare a indicibilului, a pluralității obiectelor și limbajului, o investigație narativă a stărilor de spirit, a sentimentelor, gândurilor și dramelor ce definesc existența umană. Chiar și „neterminat“, romanul – poate cel mai camilpetrescian dintre toate scrierile autorului – are toate atributele specifice prozei lui Gheorghe Crăciun: arhitectura narativă atent elaborată, subtilitate şi inteligenţă analitică şi, nu în ultimul rând, o turnură impecabilă a frazei.

Carmen Muşat,
critic literar

Personajul central al romanului, un individ divorțat, ce schimbă slujbe, dar și femei, aleargă după o himeră, pe care o vede întrupată în faptura de celuloid a actriței Nicole Kidman. Femeile reale pe care le iubește senzual nu reușesc să-l satisfacă afectiv. Va rămâne el în brațele fidelei, odihnitoarei Ondina sau va ceda vampei inocente Ada Comenschi? Va ramâne în avocatură sau va continua să scrie romane polițiste?

Cu multă vervă și autoironie discretă, „Femei albastre“ spune povestea unui personaj aflat în căutarea propriului destin, predispus să-și retrăiască poveștile de dragoste d’antan cu o intensitate ce pare absentă din existența sa actuală.

Carmen Mușat,
critic literar

Foto credit: Victor Jalbă

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.