Scenografa Carmencita Brojboiu va expune ,,Desene-gânduri-vise-Cita” în Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/scenografa-carmencita-brojboiu-va-expune-desene-ganduri-vise-cita-in-budapesta/

Carmencita Brojboiu va organiza miercuri, 20 martie, la Institutul şi Muzeul Naţional de Teatru din Budapesta vernisajul expoziţiei ,,Desene-gânduri-vise-Cita”, aceasta fiind prima ei expoziţie de scenografie.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Miercuri, 20 martie, ora 16.30, la Institutul şi Muzeul Naţional de Teatru din Budapesta va avea loc vernisajul expoziţiei Desene – gânduri – vise – Cita realizată de cunoscuta scenografă Carmencita Brojboiu.

În deschiderea evenimentului va vorbi Visky András, directorul adjunct artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Prima expoziţie de scenografie a Carmencitei Brojboiu este un fel de scurtă trecere în revistă a parcursului său artistic (după spusele curatoarei expoziţiei, Zsuzsa Szebeni, are strâns material pentru cinci mari expoziţii) şi va cuprinde numeroase schiţe de decor şi costume, păpuşi, măşti, obiecte şi costume pictate de-a lungul anilor. Lucrările vor rămâne expuse până pe 30 mai 2013, urmând şi alte expoziţii.

Universul meu artistic se poate vedea în lucrările mele, în munca mea. E vorba de vis, de imaginaţie, de libertate, de sensibilitate, de bucurie şi de multă-multă muncă. (scenografa Carmencita Brojboiu)

Carmencita Brojboiu este, începând cu anul 2006, membră a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. A realizat decorul şi costumele la peste o sută de spectacole (teatru, dans, operă, teatru pentru copii) dintre care amintim: Leonida Gem Session, adaptare după Caragiale în cădere liberă, regia: Gábor Tompa, Rinocerii de Eugèn Ionesco, regia: Gábor Tompa (Teatrul Naţional din Praga), Hedda Gabler de Henrik Ibsen, regia: Andrei Şerban, Immanuel Kant de Thomas Bernhard, regia: Alexandru Colpacci (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Timişoara), Leonce şi Lena de Georg Büchner, regia: Gábor Tompa, Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, regia: Andrei Şerban, Trei surori de A.P. Cehov, regia: Gábor Tompa, Unchiul Vania de A. P. Cehov, regia: Andrei Şerban, Vinerea lungă de András Visky, regia: Gábor Tompa etc.

A avut numeroase nominalizări la diverse premii naţionale şi internaţionale (Masca de Aur, Rusia). Printre altele, a primit: Premiul „Vlad Mugur” (2007) – pentru scenografia spectacolului Discipolii, regia: Gábor Tompa; Premiul pentru cele mai bune costume (2005) la Festivalul Naţional de Teatru de la Uzice (Serbia – Muntenegru) pentru spectacolul Medeea-Cercuri, Premiul pentru scenografie (2004) la Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara pentru spectacolul Jaques sau supunerea, Premiul pentru inovaţie şi noi tehnici în teatru de animaţie (2002) pentru spectacolul Ivan Turbincă la Festivalul “Puck Anima Fest” etc.

Foto credit: Biró István,

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.