Scriitorii israelieni Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzsberger şi Meir Shalev, la Bookfest 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorii-israelieni-zeruya-shalev-fania-oz-salzsberger-si-meir-shalev-la-bookfest-2016/

Șase autori, nume de primă mărime ale pieţei de carte din Israel vin la Bookfest 2016: Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav.

Un articol de Liliana Matei|16 martie 2016

Pe 15 martie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, a avut loc conferința de presă organizată în scopul comunicării numelui ţării invitate de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XI-a – ISRAEL.

La eveniment au luat parte: Excelența Sa Doamna Tamar Samash – Ambasadoarea Israelului în România, Grigore Arsene – Președintele Asociației Editorilor din România şi Shelly Hugler Livne – Şef Adjunct de Misiune Diplomatică în cadrul Ambasadei; interpret: Codrin Tofan – Ofiţer pentru Diplomaţie Publică, Ambasada Israel; amfitrion Oana Boca Stănescu – manager cultural, coordonator comunicare.

„Ne-am dorit de mult timp ca Israelul să accepte statutul de ţară invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, considerăm Israelul drept parte din cultura europeană”, a declarat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, în deschiderea evenimentului.

La rândul său, Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, a mărturisit bucuria de a reprezenta ţara invitată la cel mai important salon de carte din România: „Prețuim oportunitatea de a continua familiarizarea publicului român cu literatura noastră și ocazia de a face cunoștință cititorilor ori, în unele cazuri, de a-i reuni cu figuri binecunoscute din lumea israeliană a autorilor.”

Shelly Hugler Livne a anunţat în premieră numele celor 6 autori israelieni care vor sosi la Bucureşti în perioada 1-5 iunie, pentru a participa la lansări de carte, dezbateri şi întâlniri cu cititorii autohtoni.

Scriitorii israelieni care vor veni la Bookfest 2016

• ZERUYA SHALEV – una dintre cele mai importante scriitoare israeliene ale momentului, un nume care s-a impus cu succes şi pe piaţa de carte din România, romanele sale traduse la Editura Polirom fiind primite cu entuziasm atât de critici, cât şi de cititori.

• FANIA OZ-SALZBERGER – istoric, una dintre cele mai respectate personalități israeliene de astăzi, atât din sfera culturii, cât și din cea a spațiului politic, cunoscută publicului românesc datorită volumului Evreii şi cuvintele (ediţia în limba română, Humanitas Fiction), semnat împreună cu scriitorul Amos Oz, a cărui fiică este

• MEIR SHALEV – un autor de success şi unul dintre cele mai respectate nume din jurnalismul israelian contemporan; cea mai cunoscută carte a sa, Roman rusesc (ediţia în limba română, Editura Univers) se află pe lista celor mai bine vândute 5 romane israeliene ale tuturor timpurilor.(AUTOR DE COPII)

• DROR MISHANI – cunoscut autor de romane poliţiste, editor, traducător şi literat, specializat în istoria literaturii poliţiste, cunoscut fanilor acestui gen datorită ediţiei în limba română a romanului său de debut, Dispariţia, publicat de Editura ”Trei”

• GIL HOVAV – personalitate media, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti culinari, apreciaţi nu doar în Israel, ci în toate ţările în care cărţile sale au apărut în traducere

• RONY OREN – artist unic, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai premiaţi animatori din lume: autor a peste 500 de filme de animaţie, difuzate în peste 80 de ţări, în reţele cunoscute precum PBS, ABC, Disney Channel, BBC sau Channel 4

Editorii români despre proiectul Israel – ţară invitată de onoare la Bookfest 2016

• DENISA COMĂNESCU – Director general al Editurii HUMANITAS FICTION: Mă bucură faptul că istoricul Fania Oz-Salzberger va veni la București să lansăm împreună noul roman-capodoperă Iuda al celui mai important scriitor israelian din ultima jumătate de veac, Amos Oz, căruia i-am dedicat o serie de autor, și să discutăm despre incitantul volum Evreii și cuvintele, aflat deja la a doua ediție, o lectură esențială nu numai pentru cei interesați de istoria și înțelepciunea evreiască, ci și pentru cititorii pasionați de eseuri culturale care păstreză echilibrul între efervescența ideilor și exprimarea ponderată a acestora.”

• BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU – Director editorial, EDITURA POLIROM: „Nu poți înțelege lumea de azi dacă nu-i citești pe David Grossman, Amos Oz sau Zeruya Shalev. Sunt scriitori care aduc meseriei lor ingredientul pe care confrații lor occidentali l-au pierdut de mult, sub apăsarea comercialului: eroismul. A fi scriitor autentic în Israelul acestor ani este un act eroic. Mă bucur că Israel e ţara invitată de onoare la Bookfest 2016!”

• ALEXANDRU MARINESCU – Directorul EDITURII HASEFER: „Faptul că Israelul este invitat de onoare la Bookfest ajută Editura Hasefer să-și integreze oferta în cadrul mult mai generos al culturii evreiești, în general, și israeliene, în particular. Este un mod de a pune cărțile publicate de noi pe un raft unde se află numeroase tomuri care, împreună, alcătuiesc o perspectivă mai cuprinzătoare asupra filozofiei și religiei iudaice, a literaturii evreiești clasice și contemporane, inclusiv a scriitorilor evrei de limbă română. Se închide cu succes un cerc în care revenim și la București, la Bookfest, în fața cititorilor interesați de spiritualitatea iudaică, așa cum o facem și la fiecare ediție a Târgului de Carte de la Ierusalim.”
Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo între 1 şi 5 iunie. Participarea Israelului se va desfăşura sub motto-ul „Never Stop Dreaming” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii israeliene contemporane.

Standul Israelului, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din Israel şi al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Israel, va fi amplasat în Pavilionul C4. La stand, cei interesați vor putea găsi o bogată ofertă de cărți în limba ebraică, precum și ediții în limba română ale unor cărți israeliene cunoscute.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.