Sectorul 4 al Municipiului București și conceptul de smart city prin Strategia de Dezvoltare Locală 2020-2024 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sectorul-4-al-municipiului-bucuresti-si-conceptul-de-smart-city-prin-strategia-de-dezvoltare-locala-2020-2024/

Proiect ”e-CETĂȚEAN (Cunoaştere, Egalitate, Transparenţă, Administraţie, Țintă, Evoluţie, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2020

O simplă trecere prin sectorul 4 ne captează atenția prin schimbarea evidentă la față a acestei zone a Capitalei. În ultimii ani, întreaga strategie de dezvoltare locală a sectorului a avut la bază conceptul de smart city, iar rezultatele sunt deja vizibile: 

stații de alimentare pentru mașini electrice; 

piețe de alimente moderne, cu climatizare, parcări suspendate sau terenuri de sport cu noctură amenajate pe acoperiș; 

pereți verzi pe clădiri școlare; 

mașini electrice nepoluante în parcul auto al poliției locale; 

platforme online de comunicare cu cetățenii și de soluționare a nevoilor lor precum: plata online a taxelor și impozitelor, închirierea unui loc de parcare sau obținerea unui certificat de urbanism prin câteva click-uri din propria sufragerie…. 

Iar acesta e doar începutul. 

O nouă strategie de dezvoltare, pentru perioada 2020-2024, se află în curs de elaborare, ducând conceptul la un alt nivel. 

O platformă digitală complexă, un spațiu virtual unic, care să adune în același loc toate serviciile pentru cetățeni, pe care primăria le poate pune la dispoziția acestora prin câteva click-uri de pe telefon, tabletă sau PC, are scopul de a elimina birocrația și a transparentiza activitatea primăriei în relația cu membrii comunității. 

Noua strategie de dezvoltare și spațiul virtual unic se află în plin proces de concretizare prin proiectul ”eCETĂȚEAN (Cunoaștere, Egalitate, Transparență, Administrație, Țintă, Evoluție, Actualitate, Normalitate)”, cod MySMIS 126477, SIPOCA 507. 

Proiectul e-CETĂȚEAN este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (www.poca.ro), se implementează în perioada noiembrie 2018  octombrie 2020 și are următoarele obiective: 

Obiectivul general/Scopul proiectului 

Dezvoltarea unui management performant la nivelul Primariei Sectorului 4 Bucuresti, prin cresterea calității procesului decizional, reducerea birocratiei, cresterea eficientei, transparenței si integrității serviciilor publice oferite cetățenilor si mediului de afaceri ca urmare a introducerii unui spațiu virtual unic si a arhivei electronice. 

Obiectivele specifice ale proiectului  

OS1:Îmbunatățirea procesului decizional și de planificare strategică la nivelul Sectorului 4 prin schimburi de experiență, analiza și evaluarea intermediară a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 2016-2020 si elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2020-2024

OS2: Simplificarea procedurilor, accesul rapid la informații si reducerea birocrației pentru cetățeni si mediul de afaceri prin implementarea spațiului virtual unic la nivelul sectorului si a arhivei electronice.

OS3: Dezvoltarea cunostințelor si abilităților profesionale pentru 90 de persoane din grupul- țintă: 75 de persoane ca urmare a implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și arhivei electronice și 15 persoane pe teme de planificare strategică și politici publice locale. Formarea celor 90 de persoane va cuprinde un modul de dezvoltare durabilă, egalitate de șanse, nediscriminare și egalitate de gen.

Rezultate așteptate  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 1 – Analiza intermediara a Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2016-2020 în vederea evaluării performanței si identificării măsurilor de revizuire  

Rezultat de program 1: Mecanisme si proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor si planificarea strategica pe termen lung atins prin rezultatul de proiect 2 – Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sectorului 4 pentru perioada 2020-2024

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 3 – spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 3: Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetaþeni implementate, atins prin rezultatul de proiect 4  Arhiva de copii digitale ale documentelor tradiționale existente, care prezintă valoare operațională în prezent și integrare în spațiul virtual unic al Sectorului 4 

Rezultat de program 5: Cunostințe si abilități ale personalului din autoritățile si instituțiile publice locale îmbunătățite, în vederea sprijinirii măsurilor/acțiunilor vizate de acest obiectiv specific, atins prin rezultatul de proiect 5  Formarea personalului din cadrul Primăriei Sectorului 

pe teme specifice de interes care au legătură direct cu obiectivul proiectului propus: – 75 de persoane din grupul-țintă instruite în urma implementării spațiului virtual unic al Sectorului 4 și pentru utilizarea arhivei digitale 

– 15 persoane din grupul-țintă instruite pe teme de planificare strategică și politici publice locale 

 – 90 de participanți la un modul de curs de dezvoltare durabilă șegalitate de șanse 

Rezultat de program 1: Mecanisme și proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, atins prin rezultatul de proiect 6 – 3 schimburi de experiență cu autorități/instituții/organisme ale administrațiilor publice international 

Informații suplimentare despre proiectul eCETATEAN se află pe site-ul www.ps4.ro. 

Pentru informații despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.