Serile filmului gay, ediţia a X-a – 50 de filme, majoritatea în premieră naţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-filmului-gay-editia-a-x-a-50-de-filme-majoritatea-in-premiera-nationala/

Un număr de 50 de filme, majoritatea în premieră naţională, vor fi proiectate, începând de luni, la Cluj-Napoca, la cea de-a X-a ediţie a „Serilor filmului gay”, singurul festival cu această tematică din România, accesul publicului fiind gratuit.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2014

Serile filmului gay / Lucian Dunăreanu, directorul Festivalului „Serile filmului gay”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că speră că fiecare nouă ediţie a acestei manifestări „va ajuta la prăbuşirea cât mai multor ziduri ridicate între societatea civilă şi comunitatea LGBT”, informează Mediafax.

„Festivalul aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional ce va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj. Ca şi până acum, şi publicul, care va avea acces gratuit la aceste proiecţii, îşi va putea desemna pelicula preferată în cele trei locaţii alese în acest an – un cinematograf, o ceainărie şi un club”, a afirmat directorul festivalului.

Lucian Dunăreanu a adăugat că programul festivalului va mai cuprinde, pe lângă proiecţia de filme, lansări de cărţi, un worshop axat pe discursul instigator la ură realizat în parteneriat cu asociaţia “GoFree” dar şi o o expoziţie itinerantă prin cafenelele clujene.

Serile filmului gay

Festivalul se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 10 – 16 noiembrie.

Foto: Serile filmului gay – serilefilmuluigay.ro

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.