„Solidar”, la Centrul Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/solidar-la-centrul-replika/

În perioada iulie-noiembrie 2019, echipa Platformei de Teatru Politic a realizat o serie de spectacole- atelier pentru lideri de sindicat şi lucrători din comerţ, la care au participat angajaţi din retail din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Predeal şi Ploieşti.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Spectacolele, desfășurate la sediile C.N.S. Cartel Alfa, au implicat activ publicul prin exerciții de teatru-dezbatere și teatru-forum și au avut ca miză discutarea problemelor cu care se confruntă persoanele care lucrează în hipermarket-uri și supermarket-uri. În cadrul atelierului, participanții și-au expus problemele, au exersat tehnici de apărare a propriilor drepturi, de soluționare în cazul unor situații abuzive cu care se confruntă la locul muncă și au elaborat strategii de solidarizare și creștere a coeziunii de grup și de implicare în activitatea sindicală.

Evenimentele sunt parte din proiectul „SOLIDAR – intervenție socio-culturală pentru lucrătorii din comerț”, desfășurat de asociația O2G în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Comerțul este domeniul de activitate din România cu cei mai mulți angajați (în jur de 800.000), care se confruntă cu probleme specifice serioase – salariile în multe cazuri foarte mici, volumul foarte mare de muncă, cauzat inclusiv de lipsa cronică de personal, diverse abuzuri din partea clienților. În plus, în urma schimbării legislației muncii în 2011, forța sindicatelor și posibilitățile de negociere colectivă au scăzut. În acest context, proiectul își propune promovarea problemelor și drepturilor lucrătorilor din comerț și întărirea capacității acestora de auto-organizare și reprezentare.

Spectacolele au reprezentat și un proces de cercetare participativă care a stat la baza realizării  spectacolului de teatru politic „Lucrător universal”, jucat de actori și actrițe profesioniste, care are în centru experiențele și perspectivele lucrătorilor din retail; spectacolul, care face parte din programul multianual „I.A.R. – Istorii Alternative și România”, co-finanțat de-asemenea de A.F.C.N., se va juca pe 25 și 26 noiembrie, respectiv pe 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Echipa proiectului este formată din Jo Brăilescu, Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.