Spectacolul „Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine”, pe ruta verde Sibiu – Rășinari și retur
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-un-tramvai-numit-popescu-din-nou-pe-sine-pe-ruta-verde-sibiu-rasinari-si-retur/

După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Răşinari şi retur. Prima reprezentaţie a spectacolului va avea loc joi, 12 iulie 2018, de la ora 19.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu.

„Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol de teatru comunitar, itinerant, neconvenţional ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului, pornind de la operele antume şi postume ale poetului Cristian Popescu. Spectacolul se joacă în tramvaiul care circulă pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur.

În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului şi punerea tramvaiului în mişcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu şi Arta Popescu.

În staţia terminus, la Răşinari, se derulează o secvenţă de teatru de animaţie, o parodie în versuri după „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. Păpuşile – instalaţii, Leonida şi Efimiţa, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori.

Pe drumul de întoarcere de la Răşinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura şi filmul.

„Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: – Hai bătrâne să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie să facem poeme direct pe oameni (…). Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. (…) Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur (…) cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămăn tulburătoare”, spune regizorul Gavriil Pinte.

După reprezentația de joi, 12 iulie 2018, ora 19:00, prima după o pauză de cinci ani, spectacolul va fi reluat în 15, 22 și 29 iulie, ora 13:00, respectiv în 2 și 9 septembrie, ora 13:00.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17, de pe siteul oficial al TNRS, la aceleasi prețuri ca în agenție – www.tnrs.ro/program sau de pe siteul entertix.ro.

Foto: Un tramvai numit Popescu – facebook

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Miercuri, 25 martie 2015, de la ora 19:00, la Tetarul Metropolis se joacă „Cine e fazanul?” de Georges Feydeau. Spectacolul, susţinut de viitorii absolvenți ai Facultății de Teatru, face parte din acordul de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

23
/03
/15

Sunt un vultur… Nu încape îndoială… Zbor înalt, fără eforturi prea mari și îmi permit să mă las pe aripile vântului să mă poarte în voia mofturilor sale nemărginite…

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.