Spielberg al Chinei închide “Cinepolitica 2014”. Schlöndorff îl deschide
https://www.ziarulmetropolis.ro/spielberg-al-chinei-inchide-cinepolitica-2014-schlondorff-il-deschide/

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marţi, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducţia regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody şi Tim Robbins.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2014

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomație pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul.

Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uși ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

Spielberg

Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani.Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi și filmul care va închide cea de-a treia ediție, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942.

Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody și Tim Robbins în distribuție, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan.

Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime.

Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internațional de Film de la Roma.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Foto cu Spielberg al Chinei, Cinepolitica, Diplomatie şi Back to 1942 – Festivalul Cinepolitica

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.