Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/studioul-national-de-arta-contemporana-le-fresnoy-in-premiera-in-romania-la-bieff-2012/

Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012!   Fidel misiunii sale educationale, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa: Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY din Franta.   Cu o […]

Un articol de |9 octombrie 2012

Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012!

 

Fidel misiunii sale educationale, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa: Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY din Franta.

 

Cu o vechime de 15 ani, LE FRESNOY este o institutie unica, deopotriva mediu de studiu si studio de productie, ce dezvolta tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artisti recunoscuti precum: Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, Michael Snow, Joao Pedro Rodriguez, Jean-Marie Straub and Danièle Huillet si multi altii.

 

LE FRESNOY este prezent în Bucuresti atât prin selectia sa unica de filme, cât si prin participarea domnului Francois Bonenfant, Head of Studies LE FRESNOY, care este de asemenea membru al juriului BIEFF 2012. Programul Special LE FRESNOY este prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Francez si al UNIFRANCE.

ManhadeSanAntonio_2

Cunoscut ca unul dintre cele mai interesante laboratoare internationale de film experimental si arta vizuala, LE FRESNOY nu se dezminte nici de data aceasta, prezentand publicului bucurestean, in premiera in Romania, cateva dintre cele mai controversate si inovative productii din ultimii ani.

 

Proiectat in premiera la Cannes Semaine de la Critique 2012 si unul dintre nominalizatii la European Film Awards 2012, MORNING OF SAINT ANTHONY’S DAY este un scurt metraj impresionant ce exploreaza o credinta populara sub forma unui performance urban. Dupa o lunga noapte de petrecere, dimineata devreme, ca intr-o transa generala, tineri fantomatici invadeaza strazile pustii ale orasului adormit in cautarea unui “acasa”, catre care par sa nu mai gaseasca drumul alta data atat de familiar. Cum marturiseste autorul, miscarile tinerilor amintesc de «coregrafiile geometrice şi melancolice ale lui Buster Keaton şi Jacques Tati sau chiar de dansurile Pinei Bausch. O imensă coregrafie a Sfântului Anton, un omagiu inconştient adus uneia dintre cele mai populare sărbători ale Lisabonei». Filmul poarta semnatura inconfundabila a unuia dintre tinerele staruri ale avangardei cinematografice portugheze contemporane, JOAO PEDRO RODRIGUEZ, adesea prezent in festivaluri prestigioase precum Cannes, Venetia si Locarno cu impresionantele sale filme ce exploreaza dorinta si sexualitatea si duc mai departe cinema-ul radical al lui Manuel de Oliveira si Pedro Costa.

 

LE FRESNOY prezinta de asemenea doua incursiuni nelinistitor de actuale in trauma colectiva a poporului roman cauzata de comunism, filme care sunt in acelasi timp doua mostre de inovatie cinematográfica.

TheSaltBoulder2

Experiment curajos atât în ce priveste modalitatea de a interpreta istoria, cât si ca limbaj cinematografic, THE SALT BOULDER este un „eseu vizual ce surprinde absurdul si disperarea anilor ’50, începutul perioadei comuniste în România. Povestea urmareste trei arhitecti care proiecteaza mai mult decat cladiri, strazi, tramvaie, proiecteaza viata însasi. In vreme ce devin, ei insisi, victimele acestui proiect. Investigatia artistei vizuale de origine romana Eliza Muresan este sustinuta intr-un mod inspirat de optiunea scenografica de a prezenta realitatea perioadei sub forma de proiectii 3D ale unui proiect de arhitectura, in care personajele traiesc, viseaza si inca mai spera zi de zi, fara sa realizeze ca sunt captive intr-o fantasma politica fara iesire.” (I. Mischie) În distributia filmului îi regasim pe tinerii si promitatorii actori George Pistereanu si Lucian Iftime.

 

Pe aceeasi tema a alterarii relatiilor interumane in totalitarism, tulburatorul THE GENERATION OF SACRIFICE îmbina intr-un mod inovator animatia, colajul din filme de arhiva si sunetul fictional pentru a reda teroarea din România comunista a anilor ’80, în care aparatul de spionaj cuprindea inclusiv tineri de liceu care erau convinsi sa-si tradeze familia si prietenii. Regizorul francez Jean Christophe realizeaza, pornind de la dosarele devenite publice ale Securitatii, o fina radiografie a mentalitatilor din societatea româneasca: « Călătorind în Romania în 2010, am descoperit cu uimire cât de prezenta e inca, in viata cotidiana a romanilor, istoria comunista recenta. Mulţi români obişnuiesc să spună “nimic nu s-a schimbat”: ţara a devenit în mod brutal neo-liberală, însă din punct de vedere politic, aceeasi generaţie veche e inca la putere.» (Jean Christophe)

“In vreme ce urmarim, pe sonor, dilemele interioare ale doi foarte tineri informatori, vizualul ofera imagini utopice ale adolescentilor fericiti ai epocii de aur. Faptul ca vocile nu sunt asociate in mod specific cu o persoana face ca cei doi tineri sa poata fi oricare dintre miile de chipuri inocente de pe ecran, ceea ce reuseste, intr-un mod subversiv si visceral, sa reactualizeze paranoia generalizata a perioadei.”(A.Pintilie)

 TheGenerationOfSacrifice2

“Avându-l ca protagonist pe versatilul Denis Lavant (actorul-fetis al lui Leos Carax), VIA, semnat de artista vizuala Leonore Mercier, este, în aceeasi masura, o mostra fermecatoare de meta-cinema si o calatorie fascinanta spre autocunoastere. Lavant joaca rolul unui actor care, in timpul turnarii unui film, interpreteaza succesiv mai multe personaje. Ceea ce nu stie înca si descopera treptat este ca filmul continua, în culori, în viata sa privata, care se dovedeste a fi la fel de fictionala.

VIA reflecteaza atât asupra cinema-ului ca formă de comunicare artistică, cât şi asupra dezbaterii filosofice despre destin vs. liber arbitru. Iluzia cinematică este constant destrămată de înseşi elementele de limbaj filmic, care invadează viaţa protagonistului – marginile cadrului se apropie de el până aproape îl strivesc, literele din subtitluri capătă o viaţă proprie, incidentele narative îi transformă viaţa într-un haos, începe să audă voci care îi dublează conversaţiile în limbi străine. Toate aceste “simptome” stranii îl fac să-şi înţeleagă curând statutul de prizonier într-o realitate dictată de un scenariu.”(A.Pintilie)

 

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul National al Cinematografiei, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatea Nationala de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Jameson, JTI, Romania Film, Fundatia Konrad Adenauer, Unifrance, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, ALLTUR, Institutul Polonez, Kraftmark.

PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Cinemarx, Filmreporter, Cinefan, HBO, B 24FUN, B365, Liternet, Artactmagazine, Metropotam.ro, Filmetari, Veiozaarte, 121, Urban.ro, Hotcity.ro, Studentie.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ifestival.ro

 

 

 

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

03
/12
/16

Primăria Municipiului București prin ARCUB alături de Compania Passe-Partout Dan Puric vă invită în luna decembrie să vă bucurați împreună cu familia de „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, care se va juca la Sala Mare de la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) în zilele de 20, 21 și 22 decembrie.

02
/12
/16

Pe 1 decembrie, când în București tocmai începuse defilarea de Ziua Națională, în Sala Mare a Teatrului Metropolis începea castingul prin care zece actori tineri urmau să fie selectați pentru a face parte din spectacolul care va marca în 2017 zece ani de la înființarea teatrului din strada Mihai Eminescu. Oricine ar fi fost de față ar fi avut impresia că asistă la spectacolul din spatele spectacolului. Și chiar așa era.

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

02
/12
/16

Radu Iacoban, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi regizori tineri, revine în decembrie cu o un nou spectacol: “O intervenţie”, de Mike Bartlett, cu Ana Ularu şi Lucian Iftime în distribuţie. Spectacolul (nerecomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani) va putea fi văzut sâmbătă, 10 decembrie şi duminică, 11 decembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Act.

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.