Teatrelli deschide stagiunea 2020-2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrelli-deschide-stagiunea-2020-2021/

Rodica Mandache, István Téglás şi Edith Alibec se întâlnesc în „Duşmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”, un spectacol complex despre nevoia de intimitate şi dorinţa de a controla povestea pe care o lăsăm mai departe celorlalţi despre noi înşine.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

La o săptămână după ce a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru întreaga carieră, Rodica Mandache (foto) revine pe scenă cu o nouă premieră! Spectatorii o pot vedea în „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” la Teatrelli,  un spectacol interdisciplinar scris și regizat de Gabriel Sandu, în care joacă alături de actorii István Téglás și Edith Alibec. Avanpremiera și premiera sunt deja sold out.

Spectacolul „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” chestionează felul în care trăim, dar și în care reflectăm aceeași realitate prin prisma dramelor din interiorul realizării unui film documentar. Rodica Mandache o interpretează pe Ioana, membră a fostei securități, logopedul lui Nicolae Ceaușescu și omul din spatele rostirii discursurilor dictatorului, care ajunge să devină personaj principal al unui film documentar semnat de Alina (Edith Alibec). Între cele două se află István Téglás, nepotul Ioanei, un tânăr plin de talent artistic, însă marcat de un parcurs anti-social și de singurătate, fiind crescut exclusiv de către bunica sa. Totul ia o turnură neașteptată când filmul documentar realizat de Alina câștigă un premiu important. În urma vizbilității și atenției pe care evenimentul o generează, viața celor trei personaje se schimbă definitiv, iar publicului i se dezvăluie trecutul trauamtic care le leagă. „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” sondează, totodată, cât din ceea ce vedem este adevăr și cât este ficțiune în genul de film documentar și explorează ce se întâmplă la nivel individual atunci când poveștile complicate sunt prezentate public într-o manieră simplificată sau chiar manipulatoare.

Este un spectacol interdisciplinar despre nevoia de intimitate, apartenență și dorința de a controla povestea despre noi înșine pe care o lăsăm mai departe celorlalți.”, povestește regizorul Gabriel Sandu.

Producția beneficiază de apariția specială a regizoarei de film documentar Mona Nicoară. Se joacă în tot spațiul Teatrelli, conceput ca un teatru-cafenea: pe scenă,în sală, alături de public, dar și la bar, spectacolul având și o puternică componentă video, printre imagini numărându-se și scurte secvențe din Videogramele unei revoluții, cunoscutul film al regizorului Andrei Ujică realizat în 1992.

Avanpremiera și premiera spectacolului „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” din 28 și 29 septembrie sunt sold out. Următoarele reprezentații vor avea loc în octombrie, în formula specifică pentru respectarea regulilor de distanțare socială, cu 31 de locuri disponibile în interiorul teatrului pentru fiecare reprezentație a spectacolului.

Regulamentul de acces în contextul măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus este disponibil pe site-ul Teatrelli și poate fi descărcat în format .pdf.

Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”

Text șiregie: Gabriel Sandu

Cu: Rodica Mandache, Edith Alibec și István Téglás

(cu apariția specială a regizoarei de film documentar Mona Nicoară)

Producție video: Ana Cârlan

Scenografie: Raluca Alexandrescu

Muzica: Xenti Runceanu

DOP filmare: Mihai Ionescu

Lumini: Ștefan Vasilescu

Credits și mulțumiri pentru înregistrări Revoluție: Andrei Ujică (Videogramele unei revoluții).

O co-producție Teatrelli

Producție co-finanțată de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și dezbateri culturale, artist-talk-uri și concerte acustice. 

Foto: Andrei Gîndac

 

 

 

 

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.