Teatrul din Piatra Neamț anunță selecția pentru festivalul “Pledez pentru tine(ri)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-din-piatra-neamt-anunta-selectia-pentru-festivalul-pledez-pentru-tineri/

Între 10-18 noiembrie 2017, va avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ediţia a XXIX-a a Festivalului de Teatru “Pledez pentru tine(ri)”, ediţie necompetiţională.

Un articol de Monica Andrei|29 august 2017

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț era denumit la începuturile lui “fenomenul Piatra Neamț”, pentru că aici au debutat, și au jucat o vreme, actori care sunt astăzi nume celebre în teatrul românesc, printre care: Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, Traian Stănescu, Mircea Rusu, Oana Pellea, Luminița Gheorghiu George Motoi, Atena Zahariade, Ica Matache şi mulţi alţii.

La 50 de ani de la înființare,  Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț își sărbătorește jubileul prin  ediția a XXIX-a a Festivalului  de teatru “Pledez pentru Tine(ri)” care stă sub semnul tinereții și nu va fi una competițională, adică nu există juriu, anunță regizorul și dramaturgul Gianina Cărbunariu, selecţionerul festivalului și managerul interimar al instituției, care a înțeles de la începutul manageriatului său, că teatrul acesta trebuie să rămână în continuare o pistă de lansare pentru: actori, regizori, dramaturgi, coregrafi, scenografi.

Față de ediția de anul trecut, când au participat în festival nume consacrate ale scenei românești, ediția a XXIX-a din noiembrie 2017 a Festivalului se adresează doar tinerilor, iar ceea ce aduce nouconstă în prezentarea a două spectacole pentru spectatorii cu vârste între 5 și 12 ani, și se acorda un premiu de popularitate unuia dintre spectacolele din secțiunea dedicată liceenilor.Pledez pentru tine(ri)

Cu o zi înainte de start, în 9 noiembrie, teatrul își va serba numele de “Teatrul al Tineretului” alături de tineri, însă deschiderea oficială a festivalului va avea loc în 10 noiembrie cu premiera „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim, iar închiderea festivalului va avea loc în 18 noiembrie.

La o zi după închiderea celei de-a a XXIX-a ediție a festivalului, în 19 noiembrie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va marca creativitatea adolescenţilor. Două trupe de teatru din licee își vor prezenta spectacolele: trupa “Artwist” din Baia Mare (spectacol prezentat în parteneriat cu Festivalul „IdeoIdeis“) și trupa „TeenAct” a Colegiului Naţional „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Spectacolele invitate în festival fac parte din repertoriul teatrelor: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul „Odeon” București, Teatrul „I.C. Nottara” Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul „Excelsior” București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul „Ariel” Târgu Mureș, precum și teatrele independente: MACAZ, UNTEATRU, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț participă în festival cu primele două premiere ale stagiunii 2017 – 2018: „Wolfgang” după YannisMavritsakis, în regia lui Radu Afrim și “Visătorul” după Ian McEwan, un spectacol – concert de Ada Milea.

Spectacolele selectate (alfabetic) în festivalul “Pledez pentru tine(ri)”:

ALL OVER YOUR FACE

autor: colectiv

Regia:Botond Nagy

REACTOR de creație și experiment,Cluj-Napoca

BELA BARTOK ȘI POVESTEA PRINȚULUI CIOPLIT ÎN LEMN de Cristina Sârbu

Regia: Monica Ciută

Teatrul “Odeon” București și Asociația „Clasic e fantastic”

CALUL ALB. Scurtă istorie a urii de Smaranda Nicolau

Regia: Ioana Păun

Păun/Manolache/Miron/Nicolau

COPII RĂI de Mihaela Michailov

Regia:Geanina Hergheligiu

Teatrul Arte dell’Anima, București

DRAGOSTE ȘI INFORMAȚIE de Caryl Churchill

Regia:Irina Crăiță-Mândră

Teatrul Național „I.L.Caragiale” București

EXPLOZIV de EliseWilk,

Regia: Andrei Măjeri

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

FAMILIA OU,

autor: colectiv

Regia: Bogdan Untilă

Recul, București

FAMILII de Eugen Jebeleanu

Regia:Eugen Jebeleanu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

FLUTURII SUNT LIBERI de Lee Hall

Regia:Erwin Șimșensohn

Teatrul Excelsior București

FRIG de Lars Norén

Regia:Alexandru Bogdan

Teatrul UNTEATRU,București

JURNAL DE ROMANIA. SFÂNTU GHEORGHE

scenariulșiregia :Carmen Lidia Vidu

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

PE JUMĂTATE CÂNTEC

un spectacol de Crista Bilciu

Teatrul de Foc, București

PENA de Adina Lazăr

Ștefan Mako (Am fost smardoaică),

Ruth Smythers (Instructionand Advice  for the Young Bride),

Regia: Adina Lazăr

Create. Act.Enjoy, Cluj-Napoca

POVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB de Ada Lupu

Regia:Iris Spiridon

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

ROVEGAN de Catinca Drăgănescu

Regia: Catinca Drăgănescu

ARENA şi Centrul de Teatru EducaţionalReplika, București

REFUGII de Petro Ionescu

Regia:Raul Coldea

REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca

RESPIRAŢII de Duncan Macmillan

Regia:Radu-Alexandru Nica

Teatrul pentru Copii şi Tineret ARIEL, Târgu Mureş

SOMNAMBULISM de IaroslavaPulinovici

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Teatrul “I.C. Nottara” București

’90 de Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, KatiaPascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban

Regia:David Schwartz

Asociația O2G & MACAZ Teatru Coop, Bucureşti

Foto: Pledez pentru tine(ri)facebook



12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.

12
/07
/16

Campionatul European de Fotbal s-a sfârșit cu victoria Portugaliei – e un amănunt care nu v-a scăpat, nu avea cum, în nebunia cu care totul se anunță acum, fără prea multe explicații. Încerc, totuși, o explicație culturală - și fotbalul creează cultură, nu știați? De ce Portugalia?

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

 Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 14 iulie și vineri, 15 iulie, de la orele 18:00, avanpremiera spectacolului „Cel mai mare Gulliver” în regia lui Alexandru Dabija.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

12
/07
/16

"MOVING van GOGH": Holograma pictorului Vincent van Gogh, instalații audio-video ale picturilor celebrului artist și floarea-soarelui animată, într-o expoziție interactivă, la Castelul Cantacuzino.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.

12
/07
/16

Şi-am putea continua urmuzian, de vară: pelicanul sau babiţa? Bruce Lee sau Van Damme? Messi sau Cristiano Ronaldo? La ultima interogaţie răspunsul tocmai s-a simplificat.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.