Teatrul Național Iași reprezintă România la Festivalul Internațional de Teatru TRANS/MISSIONS – EAST OF ART din Polonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-iasi-reprezinta-romania-la-festivalul-international-de-teatru-trans-missions-east-of-art-din-polonia/

Teatrul Naţional Iaşi este invitat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional TRANS/MISSIONS – EAST OF ART, organizat de Teatrul „Wanda Siemaszkowa” din Rzeszów, Polonia, în perioada 27-30 august.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2020

Spectacolul selecționat pentru a participa la acest eveniment internațional este „Când fericirea se află în trecut” de Furio Bordon, în regia lui Radu Ghilaș. Reprezentația va avea loc pe 30 august.

Producția a avut premiera în februarie 2020 și a omagiat cariera de 50 de ani în teatru a actorului Emil Coşeru, societar al Naţionalului ieşean. Alături de el, în distribuţie, spectatorii îi vor vedea pe actriţa Doina Deleanu, de asemenea societar, şi pe Dumitru Georgescu.

Din echipa proiectului, alături de regizorul Radu Ghilaș, fac parte Sebastian Raţiu – scenografie şi light design, Andrei Cozlac – video design, Dragoş Cohal – sound design, Lorette Enache – mişcare scenică. Traducerea textului îi aparţine Danei Coşeru.

Tot în cadrul festivalului, Naționalul ieșean va oferi publicului expoziția de fotografie  „Teatrul Național Iași, cel mai vechi teatru din țară, cel mai nou complex teatral” și spectacolul „România, sunet și culoare”, susținut de cunoscuta soprană Diana Bucur, alături de Ioan Ursulescu (vioară) și pictorul Sebastian Rațiu.

Alături de Teatrul Național Iași, unic reprezentant al României, la acest eveniment participă importante instituții teatrale din țările Europei de Est.

Festivalul TRANS/MISSIONS – EAST OF ART se desfășoară în perioada 27-30 august, în capitala regiunii Podkarpackie, Rzeszów.

Foto: Odin Moise

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).