Thomas Ostermeier şi Luk Perceval, stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-ostermeier-si-luk-perceva-stele-pe-aleea-celebritatilor-din-sibiu/

Doi mari creatori ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti – Thomas Ostermeier şi Luk Perceval – vor primi sâmbătă 18 iunie câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

În 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit în FNT la invitaţia directorului artistic Marina Constantinescu cu două spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen şi „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, producţii ale Teatrului Schaubühne din Berlin.

Thomas Ostermeier şi trupa lui minunată participau la Festivalul Naţional de Teatru şi la Bucureşti după succesul fulminant de la Avignon, la o ediţie de înalt nivel teatral şi cultural, al cărei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier.

Îi cucerise pe iubitorii de teatru. Îi era deschis drumul spre un public avid de această artă. De atunci, a tot revenit în România cu alte spectacole la Craiova şi la Cluj. „Hamlet”, de pildă, prezentat în Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare în anul 2010 rămâne, după „Nora”, o producţie de neuitat.

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Citeste si  Thomas Ostermeier: „Societatea noastră e dominată de frică“

În 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru ediţia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus în scenă la Thalia Theatre Hamburg din Germania. Realizat în 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii de azi: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

De asemenea, Luk Perceval a avut în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”. O intensă experienţă artistică, o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

În 2014, prezent în România pentru prima oară, regizorul elveţian Daniele Finzi Pasca participa la ediţia din acel an a Festivalului Naţional de Teatru cu fastuoasa montare „Donka – o scrisoare către Cehov”, prezentată de Compania Finzi Pasca (Elveția) şi Festivalul Internaţional Cehov (Moscova).

Anul acesta Daniele Finzi Pasca revine în ţară, de această dată la Sibiu, cu spectacolul „Imaculata lume a circului”.

Festivalul Naţional de Teatru promovează şi susţine valorile Teatrului românesc, iar prin componenta sa internaţională a încercat întotdeauna să aducă în atenţia publicului român personalităţi marcante ale Teatrului Mondial, precum Lev Dodin, Patrice Chereau, Josef Nadj, Vera Mantero, Jean-Guy Lecat, Tamas Ascher, Sylvain Groud, Simon Toal, Jan Lauwers…

Foto: Thomas Ostermeier şi Luk Perceva, Aleea Celebrităţilor din Sibiu – sibfest.ro, Simion Buia

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.