„Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” are premiera la Reactor
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-lucrurile-pe-care-mi-le-a-luat-alois-are-premiera-la-reactor/

Spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, în regia lui Andrei Măjeri, are premiera pe 17 septembrie, de la ora 20.00, iar a doua reprezentaţie va avea loc pe 19 septembrie, de la ora 20.00.

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2020

Spectatorii îi vor vedea în acest spectacol spectacol despre familie și uitare, pe un text scris în cadrul rezidențelor de dramaturgie Drama 5, pe Emőke Kató și Lucian Teodor Rus. Decorul este semnat de Adrian Balcău.

„Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” spune povestea actriței Eszter Nagy, care este diagnosticată cu demență, și a fiului ei, Cristi, care alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.

,,Să fii martorul stingerii propriei conștiințe pare de nesuportat. În lume sunt 50 de milioane de oameni care trăiesc cu Alzheimer. Mulți dintre ei își privesc condiția cu împăcare, confruntându-se cu lipsa unui tratament, dar și cu stigma socială. Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois e despre cum negociem cu iminența propriei dispariții”, spre Cosmin Stănilă.

Piesa a fost scrisă în cadrul programului de rezidențe Drama 5, desfășurat în luna iulie la Reactor. Programul, aflat anul acesta la a V-a ediție, susține dramaturgia contemporană românească prin oferirea unui cadru de lucru, de feedback și diseminare a rezultatelor unui număr de cinci autori dramatici în fiecare ediție.

Evenimentul face parte din proiectul cultural „Drama 5. Ediția a V-a”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment este de asemenea co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca prin proiectul „Reactor 2020. Public și cadre de creație”.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.