Toate lucrurile pe care ni le ia Alois
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-lucrurile-pe-care-ni-le-ia-alois/

Toate lucrurile care se întâmplă la Buzău în Săptămâna Teatrului Tânăr sunt frumoase. Sunt despre tinereţe, voluntari devotaţi, artişti cu idei noi, ateliere cu şi despre teatru, dar şi o atmosferă de festival ce se resimte în tot oraşul Buzău, în ciuda anotimpului rece care începe să apară. Toate aceste lucruri creează amintiri, amintiri pe care Alois le-ar putea lua oricând.

Un articol de Diana Parpalea|19 octombrie 2022

Spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, de la Reactorul de creație și experiment din Cluj-Napoca, regizat de Andrei Măjeri, e despre toate lucrurile care ne definesc și care ne pot fi luate de un neamț ursuz pe numele său real Alzheimer. Mai este și despre toate aceste lucruri care ne dor și ne bântuie. Despre toate lucrurile pe care le-am fi putut face ori pe care am vrea să le facem. Despre o mamă și un fiu ale căror amintiri, unul despre altul, sunt luate abuziv de Alois.

Textul scris de Cosmin Stănilă este despre o fostă actriță, iubită și apreciată de publicul său, care se află la debutul bolii de Alzheimer. Peste toate textele învățate de-a lungul anilor, peste sutele de pagini, replici și personaje se așterne subit o ceață. Peste tot ce o definea se așază acum Alois. Presupusa salvare apare atunci fiul ei, Cristi, vine în vizită și decide să rămână cu ea pentru a o ajuta. Ajutorul este doar închipuit, deoarece cu fiecare clipă petrecută în preajma acestei boli care-i joacă pe amândoi; cu fiecare clipă, amândoi uită câte ceva. Mama își pierde conștiința, iar Cristi, toate celelalte lucruri. Este evident o dramă, dar o dramă care ne sperie pe toți. Sute de oameni, mii, sunt diagnosticați cu această boală, iar povestea lui Eszter Nagy e doar o mică piesă dintr-un puzzle mult prea mare.

Regia semnată de Andrei Măjeri vine în completarea textului cu multă subtilitate. Cu ajutorul decorului creat de Adrian Balcău, care desenează un spațiu fantomă, fără pereți reci, acoperit de perdele gigantice, care din punct de vedere metaforic îi descrie toată viața din spatele și fața cortinei; dar și cu ajutorul videoclipurilor venite în completarea decorului, realizate de Cătălin Filip; Andrei Măjeri construiește relația celor două personaje cu multă umanitate și normalitate, în ciuda situației deloc normale în care se află acestea.

Tot greul relației celor doi – Eszter și Cristi, „cade” evident asupra celor doi actori, Emőke Kató și Lucian Teodor Rus. Emőke interpretează rolul mamei cu Alzheimer într-un mod foarte natural, uman. De la începutul spectacolului până la final trece de la statutul de actriță care se află in primele stadii ale bolii, la fosta actriță, căreia i se întâmplă ceea ce o speria cel mai tare – uită cine este. Este o actriță care-și cunoaște bine atuurile și le scoate în evidență exact atât, cât și cum trebuie. De asemenea, alături de ea, Lucian Teodor Rus, își joacă rolul cu aceeași naturalețe și evoluează treptat de la o stare la alta cursiv și sincer. Tot spectacolul se datorează și relației pe care cei doi și-au creat-o pe scenă, alături de care poți intra și tu, ca spectator, în convenție.

Spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” nu este doar un spectacol foarte emoționant, dur pe alocuri, deoarece reprezintă treptat degradarea unui om cu Alzheimer, ci este și un spectacol care-ți aduce aminte, să-ți aduci mereu aminte. Într-o zi, cândva, nu știi dacă vei uita cum te cheamă. Până atunci, ar fi bine să ții la amintiri și la tine.

 

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois de Cosmin Stănilă

Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca

 

Regia: Andrei Măjeri

Text: Cosmin Stănilă

Decor: Adrian Balcău

Sound design: Adrian Piciorea

Video: Mihai Stanciu

Light design & sonorizare: Cătălin Filip

Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus

 



14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă