Tot ce ai fi vrut să înveţi de la bunici, deprinzi la Săpânţa în cadrul festivalului „Stan Ioan Pătraş“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tot-ce-ai-fi-vrut-sa-inveti-de-la-bunici-deprinzi-la-sapanta-in-cadrul-festivalului-stan-ioan-patras/

În perioada 15-17 august 2013, Săpânţa invită turiştii de peste tot la Festivalul de cântece şi dansuri tradiţionale „Stan Ioan Pătraş”.

Un articol de Andrada Văsii|13 august 2013

În perioada 15-17 august 2013, Săpânța invită turiștii de peste tot la Festivalul de cântece și dansuri tradiționale „Stan Ioan Pătraș“.

Cultura tradițională românească, încă vie, este o valoare ce merită păstrată, promovată și crescută. Culturile tuturor popoarelor au rădăcini comune. Ştiind de unde venim și ce moștenire purtăm în sânge și spirit, vom vedea mai limpede drumul spre viitor. Acestea sunt premisele de la care a pornit Asociația Interculturală de Tradiții, inițiind un festival la Săpânța.

În acest an, comunitatea locală prin Primăria din Săpânța, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism, cu sprijinul mai multor ambasade și foruri internaționale, continuă, denumind festivalul, cu mândrie, după unul dintre eroii locali – Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel.

De Sfânta Maria, țăranii din Săpânța și împrejurimi sărbătoresc invitând turiștii în comunitatea lor. Vor fi ateliere ținute de meșteșugari, bucate locale, teatru comunitar, cântece tradiționale, dar și un concert în premieră oferit de un grup de muzicieni străini, inspirați de Maramureș.

Vrem să le arătăm turiștilor cum ne bucurăm în vreme de sărbătoare, de Sfânta Maria, dar și cum trăim, păstrându-ne tradițiile. Dacă ne vizitați, puteți vedea cum țesem și spălăm lâna la vâltori, care ne sunt bucatele, ce forme capătă lemnul în mâinile noastre, cum facem brânza la stână.

Irina Pop,
Directorul Căminului Cultural din Săpânța

Festivalul va avea loc pe o pajiște din sat, iar muzicienii vor interpreta doar muzică live. Dacă prima zi va fi dedicată muzicii tradiționale maramureșene, vineri, 16 august, vor urca pe scena din Săpânța șapte muzicieni din șapte țări, care vor crea un concert, inspirați de Maramureș – Roots Revival Romania.

Festival și muzică iraniană

Anul acesta, AIT (Asociația Interculturală de Tradiții) aduce la Săpânța conceptul Roots Revival Romania, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor reprezentate de muzicienii participanți. Un proiect coordonat de Mehdi Aminian, un muzician iranian, cunoscut de publicul din România datorită concertelor și colaborărilor pe care le derulează de mai bine de un an în țara noastră.

Cei mai mulți meșteri prezenți la festival sunt din Săpânța. Femeile din sat țes pânză, cos cămăși, fac cergi și țoluri. Lemnul este cioplit cu migală și pricepere, iar copiii deprind devreme acest meșteșug. La festival se învață și cum se cos costumele populare, cum se pictează icoane pe sticlă, cum se gătește după datina străbună. Cam tot ce ai învățat sau ai fi vrut să înveți de la bunici.

Festival Sapanta

Atelierul de olărit este găzduit de un meșter din Săcel, unul dintre ultimii artizani din Maramureș care folosește o tehnică de pe vremea dacilor.

Programul Festivalului de cântece și dansuri tradiționale „Stan Ioan Pătraș”

Joi, 15 august 2013 – Aniversarea de 15 ani a Ansamblului „Săpânțana“

16.00-20.00 – Ateliere de meșteșuguri, muzică și dans

16.00-21.00 – Spectacol de muzică tradițională maramureșeană

21.00-după miezul nopții – Horă pe pajiște

Muzicieni din toate zonele Maramureșului sunt invitați să participe la concertul aniversar al Ansamblului „Săpânțana” care împlinește 15 ani de la înființare.

Ansamblul este format din copii și tineri de la 8 la 25 de ani. De la înființare, peste 300 de copii și tineri au făcut parte din ansamblul creat la inițiativa familiei Pop Ion Todiuț, pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor comunei Săpânța. Ansamblul are în programul doar jocuri și cântece tradiționale autentice, pe care le cântă și le joacă numai și numai live.

Vineri, 16 august 2013

16.00-20.00 – Ateliere de meșteșuguri, muzică și dans

19.00-19.45 – Teatrul Nescris din Șanț – prima formă de teatru comunitar din România

20.30-22.00 – Concert intercultural Roots Revival Romania – pe scenă

22.00-după miezul nopții – Improvizații muzicale pe pajiște

Trupa de Teatru Nescris din Șanț, județul Bistrița Năsăud

Trupa de Teatru Nescris din Șanț este prima formă de teatru comunitar din România. Are o activitate de peste 100 de ani și a fost documentată pentru prima dată în 1935, de către Dimitrie Gusti. Spectacolele trupei surprind realități ale comunei și scot la lumină probleme reale, urgente, pe care comunitatea le are de înfruntat. Ele vorbesc deschis despre moravurile satului, despre corupție și capitalism sălbatic, despre probleme sociale și politice actuale.

Festival Sapanta sculptura

Roots Revival Romania

7 muzicieni din 7 țări petrec 7 zile în Maramureș, la un atelier de creație care le permite dialogul cu muzica tradițională din zonă și explorarea unor legături culturale între popoare. La finalul atelierului de creație, muzicienii (din Turcia, Moldova, Armenia, Iran, Irlanda, România, Liban) vor interpreta pe aceeași scenă muzică inspirată de șederea lor în Maramureș.

Sâmbătă, 17 august 2013

12.00-14.00 – Seminar „Promovarea turistică – părerea sătenilor”

Sunt prezentate opinii despre modalități de promovare a turismului rural.  Evenimentul este deschis publicului. Sunt invitate să participe Grupurile de Acțiune Locală din România.

Foto credit: Alisa Tarciniu

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.