Ultim omagiu pentru Radu Gabrea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultim-omagiu-pentru-radu-gabrea/

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenţi şi oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-şi ia adio de la cel pe care l-au iubit şi admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că l-a cunoscut și i-a văzut filmele lui Radu Gabrea și a spus că toți cei care i-au văzut filmele au datoria de a duce mai departe mesajele pe care acesta le transmitea prin filmele lui.

Aduc un pios gând și omagiu acestui om de artă, om de cultură și, de ce să nu spunem, un om al cetății. Prin tematica filmelor sale dovedește că nu a fost străin în niciun moment de ceea ce s-a întâmplat în cetatea lui natală care este România, iar pentru noi, eu reprezentând evreii din România, Radu Gabrea a făcut foarte multe. (…) Domnule Gabrea — vă spun domn pentru că v-ați purtat întotdeauna ca un domn — aveți din partea mea și a celor pe care îi reprezint, cele mai frumoase gânduri și rămâneți, pentru mine cel puțin, un om de bine și om al adevărului. – Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România.

A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți, a spus profesorul și criticul de film Manuela Cernat.

Printre colegii și prietenii care i-au adus un ultim omagiu lui s-au aflat actorii Catrinel Dumitrescu, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Vlad Rădescu, Dani Popescu, regizorul Mihai Lungeanu, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, Demeter Andras, fostul director al Societății Române de Radiodifuziune, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Radu Gabrea va fi înmormântat duminică, 12 februarie, la ora 14,00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Foto: Radu Gabrea – facebook

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.